Директни полети между България и Кралство Саудитска Арабия предстои да стартират от началото на следващата година. Линиите ще са София-Рияд-София и Варна-Дамам-Варна.

От българска страна авиационният оператор, който е назначен да оперира по въздушната линия е "България Ер", а от страна на Кралство Саудитска Арабия полетите ще се изпълняват от авиокомпания Флайнас.

Това предвижда първата спогодба в областта на транспорта между Република България и Кралство Саудитска Арабия. Тя е подписана днес в Рияд от заместник министър-председателя и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на транспорта и логистичните услуги на Кралство Саудитска Арабия Салех ал Джасер, съобщават от пресцентъра на МТ.

Спогодбата за въздушни съобщения между правителствата на двете страни създава нова правна рамка, хармонизирана с правото на ЕС, която отговаря на съвременните изисквания и условия за извършване на въздушни услуги.

По време на официалното посещение в Рияд вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев са подчертали, че България приема Кралство Саудитска Арабия като стратегически партньор в региона на Близкия Изток.

От страна на Кралство Саудитска Арабия е бил заявен интерес към сътрудничество в областта на минното дело и автомобилостроенето.