От БСП се готвят да сезират Конституционния съд за приетия от депутатите текст, общините да могат да теглят безлихвени заеми от държавния бюджет, ако изпитват финансови затруднения. За целта те ще търсят подкрепата и на други парламентарни групи. Това заяви пред БНР депутатът от левицата Георги Търновалийски.

Припомняме, в сряда - 25 май, депутатите приеха окончателно промени в Закона за публичните финанси, според които общините ще могат да теглят безлихвени заеми от държавния бюджет, ако изпитват финансови затруднения.

"Ние ще разговаряме с други парламентарни групи, за да може да бъде атакуван този текст в Конституционния съд. От трибуната беше казано, че общините, които отговарят на критериите и трябва да бъдат финансово оздравявани, са пет-шест. Тогава, след като те са толкова малко, защо е нужно да правим изменения в Закона за публичните финанси, с което изменяме цялата философия на закона", запита Търновалийски.

В приетите текстове трябваше да има разпоредби, които да гарантират, че общините няма да изпадат в такова финансово състояние, а именно - да има превенция, каза още той.

Никъде в тези текстове няма такива разпоредби. Води се – общината стига до положение на нужда от финансово оздравяване и нужда от такъв безлихвен заем, който за държавата не е безлихвен. Този ресурс, който е скъп за държавата, ще се ползва от общините, които са недисциплинирани, но в същото време липсва анализът кои общини имат нужда от такова подпомагане. Ако този анализ го има, то тогава въпросът е – защо това не се предвижда още със Закона за държавния бюджет, запита депутатът.

Според Търновалийски само тези, които отидат при премиера и при министъра на финансите, и се помолят, ще получат средства, а не тези, които имат проект, които имат план, които имат нужда. 

Като член на бюджетната комисия Георги Търновалийски потвърди, че БСП ще подкрепи предложението на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок да започне процедурата за избор на нов състав на Комисията за финансов надзор (КФН).

Също в сряда депутатите от РБ внесоха в деловодството на парламента решение за начало на процедура за избор на нов състав на КФН.