От партията на бившия военен министър Николай Ненчев (във втория кабинет на Бойко Борисов - б.р.) смятат, че защитата на българската история може да се постигне с подкрепата на македонци с македонско самосъзнание, но неотричащи, че в недалечно минало мнозинството от предците на днешните българи и македонци са се възприемали като една общност. Това се казва в позиция на БЗНС, изпратена до медиите.

Според текста, защитата на българската история е възвишена цел. От партията, която не е парламентарно представена, настояват за широк обществен дебат преди да се вземе окончателно решение спрямо Северна Македония.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Партийците около бившия министър се притесняват, че свикването на Консултативния съвет по национална сигурност за формулиране на национална позиция относно Северна Македония, ще прекъсне опитът на правителството на Кирил Петков да ревизира катастрофалната политика, започнала с приемането на т.нар. Рамкова позиция и с налагането на вето за начало на преговори за евроинтеграцията на нашата югозападна съседка.

"БЗНС припомня, че през 2019 г. премиерът на Северна Македония Заев и тогавашният кандидат за президент Стево Пендаровски удостоиха с присъствието си честване на Българския културен клуб в Скопие, с което показаха, че да се чувстваш българин в РС Македония е легитимна позиция", пише в позицията на партията. 

Проф. Топалов: Мечтите на РСМ да прескочат София, са неизпълними

Проф. Топалов: Мечтите на РСМ да прескочат София, са неизпълними

Мнозина бъркат ЕС със СССР, смята дипломатът

Според хората на Ненчев настояването българите да бъдат включени в Конституцията на РС Македония като част от народите, които живеят там, за контрапродуктивно, защото разликата между македонските българи и македонците не е етническа, а схоластична. Те говорят на същия език, отдават прослава на същите герои и затова с подобна поправка ще се постигне само едно - македонските българи да бъдат извадени от "македонския народ" и да бъдат още по-капсулирани и изолирани.

Проф. Топалов за РС. Македония: ЕС иска да приеме държава, която води хората по стъпките на Тито

Проф. Топалов за РС. Македония: ЕС иска да приеме държава, която води хората по стъпките на Тито

Те са македонци регионално, но етнически са българи

Те препоръчват катарзис за решаване на проблема в отношенията между Република България и Република СевернаМакедония.

"Този катарзис, това преосмисляне на историята трябва да се случи и в двете страни. Не само македонската, но и българската историография робува на някои митове и предразсъдъци", пишат от БЗНС под ръководството на Николай Ненчев.