"Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен никога не би поискала отстраняването на техническото оборудване на журналисти".

Това заяви говорителят на Еврокомисията Мина Андреева в отговор на въпрос на АЕЖ-България за демонтираните микрофони по време на съвместна пресконференция на българския премиер Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен в МС по време на официалната й визита в София на 30 август. м

От МС обясняват защо отвинтили микрофоните в Гранитна зала

От МС обясняват защо отвинтили микрофоните в Гранитна зала

При изявления демонтирали микрофоните, за да няма въпроси

Демонтирането на микрофоните за брифинга предизвика опасения, че правото на журналистите да изпълняват професионалното си задължение да задават въпроси, е било умишлено ограничено.

В отговора до АЕЖ, Андреева пояснява, че срещата с журналисти у нас е преминала в същия формат, както и предишните визити на все още невстъпилия в длъжност председател на ЕК във Франция, Италия и Испания. Тя е била с кратки изявления без въпроси и отговори. От ЕК обясняват това с ограниченото време по време на визитите и факта, че все още няма официално взети решения относно състава на новата Комисия.

При определяне на екипа той ще бъде представен при пълна прозрачност в залата за медии на Комисията и ще има време за всички въпроси, които журналистите имат, заяви говорителят на ЕК.

По думите й фон дер Лайен "твърдо застава зад свободата на медиите и правото на журналистите да упражняват правото си на свободно изразяване".

Припомняме, след като в социалните мрежи бяха публикувани снимки от демонтираните микрофони за изявленията, от пресслужбата на Министерския съвет заявиха в петък, че форматът на изявленията е съгласуван между екипите на премиера и на новоизбрания председател на ЕК. 

Снимка 440709

Източник: Фейсбук

Служителите на премиера Бойко Борисов обясниха демонтираните микрофони като съобразяване "изцяло с предложението на своите гости - преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изявленията, без въпроси от медиите".

"При провеждането на брифинги и пресконференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато се предвиждат само изявления и официалните лица настояват изрично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, защото не могат да бъдат изключени заради смущения в останалата част на озвучителната система", съобщиха тогава от МС.

Говорителят на Урсула фон дер Лайен Йенс Флосдорф заяви пред вестник "Дневник", че в другите държави, които тя е посетила досега, не е приложена подобна мярка.

"От моя професионална гледна точка в подобна ситуация винаги е добре медиите да опитват да задават въпроси и е решение на политиците дали искат да отговарят или не", допълни той.

Припомняме, че България е на 111-то място по отношение на свободата на медиите, като проблемите на българската медийна среда дори бяха посочени в последния доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, наблюдаващ напредъка на страната в борбата с корупцията и реформите в съдебната система.