Един от основните приоритети не само за МВР, но и за цялото правителство, е европейската интеграция и приемането на България в Шенген.

Това каза Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на видеоконферентен разговор с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Той потвърди готовност да води активен диалог с Нидерландия и Австрия, за да може да се стигне до положителен резултат до края на годината. "България и Румъния са готови и е време да се присъединят към Шенген", заяви Еврокомисарят Йохансон. Тя подчерта, че поддържа активен диалог с предстоящото Испанско председателство на съвета на ЕС по темата и също работи активно за постигане на целта.

Австрия все още не вдига ветото за Шенген за България и Румъния

Австрия все още не вдига ветото за Шенген за България и Румъния

Системата за контрол на мигрантите по границите е неработеща, според Виена

Министър Стоянов благодари за подкрепата, която България получава от Европейската комисия за обезпечаване на сигурността на границата.

Ден преди разговора България получи официална информация, че получава подкрепа в размер на 22 762 440 евро, които са предвидени за ползване за осигуряване на оборудване. Предвижда се закупуването на високопроходими автомобили, както и на безпилотна летателна система.

България и Румъния няма да се присъединят към Шенген тази година

България и Румъния няма да се присъединят към Шенген тази година

Решението се отлага за следващата година