От Министерството на финансите оспорват думите на регионалния министър в оставка Гроздан Караджов. В прессъобщение до медиите от МФ, което е водено от вицепремиера в оставка Асен Василев, се казва, че данните на Караджов са неверни.

От Финансовото министерство не са се намесвали в съдържанието на документациите за възлагане на цитираните обществени поръчки, както твърди Караджов, уверяват от там. 

Караджов: За провалените поръчки е виновен Петков
Обновена

Караджов: За провалените поръчки е виновен Петков

Караджов да освободи председателя на АПИ, иска Петков

"Провеждането на държавната политика в областта на строителството, ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа е отговорност и задължение на министъра на регионалното развитие и управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", пишат от финансовото ведомство.

Задължението на АПИ е да обезпечат провеждането на законосъобразни процедури за възлагане на обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. 

Караджов даде на прокуратурата доклада за пътните ремонти

Караджов даде на прокуратурата доклада за пътните ремонти

Той разпореди на ДНСК да провери на място и по документи всички проблемни пътни участъци

Министерството на финансите, чрез Агенцията по обществени поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция, имат само предварителен и при необходимост последващ контрол за законосъобразност на обществените поръчки, обясняват от МФ.

Според нормативната уредба, АОП прави предварителен контрол на случаен принцип и обявените през настоящата година процедури от АПИ не са попаднали в обхвата на този контролен инструмент.

Министър Караджов неправилно прехвърля отговорността към Комисията за защита на конкуренцията при положение, че АПИ е прекратила процедурите преди едно от трите производства на КЗК да е приключило и без да обжалва другите две решения на регулатора, мотивират се от ведомството на Асен Василев. 

МС: АПИ едностранно е прекратила договори за ремонт на пътища

МС: АПИ едностранно е прекратила договори за ремонт на пътища

Няма как да се поддържат пътищата

Срещу решенията за откриване на обявените процедури пред Комисията за защита на конкуренцията са постъпили жалби, по които са образувани три производства. Едното все още не е приключило, а по другите две на 16 юни 2022 г. са постановени отменителни решения на на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Агенция "Пътна инфраструктура" не обжалва решенията на КЗК пред Върховния административен съд, а на 29 юни 2022 г. прекратява всичките седем обявени процедури.

Министерството на финансите няма както нормативно установена, така и практическа роля в процеса на провеждане и прекратяване на визираните поръчки. Ведомството няма отношение към правните и обществените последици от действията и бездействията на възложителя - АПИ, мотивират се от финансовото министерство.

По-рано премиерът в оставка Кирил Петков призова чрез социалната мрежа Фейсбук Гроздан Караджов да освободи председателя на АПИ

ББК Пътища ще търси дължимите си пари за пътно строителство по съдебен път

ББК Пътища ще търси дължимите си пари за пътно строителство по съдебен път

В актуализацията на бюджета не са били предвидени средства, за поетия от държавата ангажимент

Споровете се водят по време на мащабни протести на пътните строители.