От "Модерна България" не подкрепят мажоритарната система от англо-американски тип, предложена от омбудсмана Мая Манолова, съобщиха от движението.

От гражданското непартийно Движение обосновават своето несъгласие в няколко основни мотива. Първият е, че с проекта се въвежда мажоритарна система от англо-американски тип. Подобна система води до дву- или трипартиен политически модел.

Председателят на формацията Борислав Цеков настоява за политически диалог с участието на юристи-конституционалисти и други специалисти в областта на избирателните системи с цел намиране на най-подходящите решения за типа нова избирателна система.

"Препотвърждаваме нашата принципна позиция, че за да се отговори на очакванията на българските граждани, би било най-добре да се обсъдят възможностите за въвеждане на една от следните две избирателни системи, които гарантират многопартийност и равнопоставеност на независимите кандидати", пише Цеков и дава за пример Френската и Германската система.

Френската мажоритарна система в два тура, при която на втори тур отиват не първите двама, а всички кандидати, които са преодолели определена процентна бариера (във Франция - 12,5 %). Тази система, както гласи класическият "закон на Дюверже", гарантира именно многопартийност, за разлика от англо-американската. По тази система в момента в Националното събрание на Франция са представени 11 партии и коалиции, има и 36 независими и представители на малки партии, описват в писмото си от гражданското движение.

Те дават пример и с Германската избирателна система, която бе адаптирана към българските условия в първия проект за Избирателен кодекс от 2003 г., внесен от Емил Кошлуков, Мирослав Севлиевски и Борислав Цеков, припомня председателят на "Модерна България" Борислав Цеков.

Според нея 120 депутати се избират с национална партийна листа, а останалите 120 мажоритарно. При тази система няма "загуба на гласове", защото броят на пропорционалните мандати се определя от сбора от гласовете за листата и за мажоритарните кандидати, допълва Цеков.