Започна първият работен ден през 2024 година за депутатите след зимната ваканция. Успешна година, спокойна и ползотворна работа пожела председателят на парламента Росен Желязков. По традиция пленарното заседание започна с химните на България и ЕС.

А още в самото начало БСП поиска изслушване на премиера Николай Денков и външния министър Мария Габриел за ангажиментите ни за присъединяването към Шенген. Предложението бе отхвърлено.

По предложение на "Възраждане" бе почетена кончината на отец Боян Саръев, а ДПС поискаха да се почете смъртта на сливенския митрополит Йоаникий.

Също традиционно партиите излязоха с декларации за старта на политическия сезон.

Бюджетът и основните реформи в съдебната система изпълнили през 2023 г. партиите във властта, отчете от името на ПГ на ГЕРБ депутатът Теменужка Петкова. Тя вижда началото на нормализиране на държавата и консолидиране на партиите в НС. Не бива да забравяме, че политическата стабилност е основата, тя е средство - не самоцел, предупреди народният представител. ГЕРБ искат да се продължи със законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да се запълнят и свободните места в регулаторите. След ротацията, която трябва да премине успешно, ГЕРБ си поставят амбицията за пълен управленски мандат, а с първия или с втория мандат да стане ротацията, това вече не предизвиквало дискусии. Големите цели на властта са достатъчно важни въпроси, по думите й. Петкова призова за откровеност с избирателите и обществото. Тя се надява, че ротацията ще даде възможност партиите да наричат нещата с истинските им имена. България е република с парламентарно управление, а всеки от нас представлява целия български народ, изтъкна още Теменужка Петкова. ГЕРБ си пожелават новини за адекватни закони.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отправи пожелание за здраве и успехи. Депутатите трябвало да решат проблемите на хората. Той също се спря на успехите от миналата година като осигурено финансиране на общински проекти, финансите са стабилни и 2023 г. завършва с нисък бюджетен дефицит. Влизането в Еврозоната ще повиши стандарта на живот на българските граждани. Вече няма безконтролен главен прокурор, доволен е Петков, а КПКОНПИ не е политически зависима.

Промяната се случва, категоричен бе той. Хората вече не се страхували, че без руски газ ще умрат от студ. Няма го и страхът от главния прокурор. В държавата имало пари за нормални пенсии, а образованието бил реален приоритет. Нашият план е тази промяна да продължи, обеща Кирил Петков. Регулаторите трябва да станат прозрачни, а службите за сигурност трябва да бъдат реформирани и да станат по-адекватни. Моята мечта е никой държавен служител да не третира парите на българските граждани като свои, сподели той. За това ни очаква много работа. Кирил Петков си пожела още да се спре с езика на омразата. Нека с дела, а не с думи покажем защо сме избрани тук, завърши Кирил Петков.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обаче предупреди, че страната е в извънредна ситуация. Имало война срещу националното самосъзнание, по думите му. "Възраждане" се противопоставиха на поредното поругаване на паметник, визирайки случая във Варна, като според него у нас се води война срещу българската история. Продължава атаката срещу българските национални символи, допълни Костадинов, и обеща възмездие, тъй като историята е колело, което се върти.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че 2023 е дошла и си е отишла с кризи и войни, а връзката между партиите и хората е скъсана. Изходът от кризата у нас е намерен с евроатлантическото мнозинство, според него. За ДПС остава приоритет да сме лоялен член на НАТО, други приоритет за Движението е повишаването на доходите на хората. Хората са основна цел на политическия процес, подчерта народният представител. Партията ще работи и за по-добри условия за правене на бизнес, и за членството ни в Шенген и Еврозоната. Мир в света, мир в страната и мир в душите, пожела Цонев и цитирайки неизявено Делян Пеевски, предрече: "Най-доброто предстои."

За мир призова и Корнелия Нинова. Обективното пространство било залято само с теми за ротацията и кой какъв пост ще заеме, дори и в декларациите си управляващите наблегнали на този процес. За лидера на БСП частичен Шенген е унижение за българския народ, а приемането му от властта е национално предателство. Всички искаме пълноправен Шенген, отсече Нинова. Тя захапа мнозинството за съгласието за прием на бежанци по Дъблинското споразумение.

Промените в Конституцията били голяма крачка към разграбване на държавността. Това ли ви е големият напредък , недоумява соцлидерът и изброи още провали: Военният министър искал да ни вкара във война; за първите 7 дни на годината страната е нетен вносител на енергия. България за пръв път не може да задоволи собствените си нужди, притеснена е Нинова, като подчерта, че досега сме били износител на енергия.

БСП продължава борбата със задкулисието и паралелната държава. Какво правите с държавната собственост, попита лидерът на червените. Съсипвате държавните предприятия, обвини Нинова. Ненормалното ставало норма, по думите й, а 2024 г. трябва да е година на разглобяване на сглобката.

Според "Има такъв народ" по-некомпетентно и вредно правителство не сме имали. Тошко Йорданов посочи, че дупката в бюджета през 2023 е 2,5 милиарда лева. Фукнята, както нарече капиталовата програма, тотално не била изпълнена, а Асен Василев бил рецидивист. Политиката на кабинета била проинфлационна. България не е част от Шенген, посочи още той. Срещу нищо сме се съгласили да ни бъдат върнати сирийци и афганистанци. Най-голямото дъно в политиката били ПП, според Йорданов.