Системните партии и техните представители в ЦИК саботират машинното гласуване и искат да го няма. Това заяви пред bTV. Петър Славов от политическото ръководство на "Нова Република".

"Машинното гласуване на първо място ще намали огромния брой невалидни бюлетини. Освен това ще се намалят и опашките пред секциите, особено в чужбина, където хора висят с часове и чакат да дадат своя вот. Всяка преференция ще се отчита и това не им харесва на системните партии, защото ще има реална мажоритарност и листите, които са наредили в партийните си централи, ще бъдат разместени", каза още Славов.

Той напомни още, че с колегата му от "Нова Република" Мартин Димитров са използвали инструментите на парламентарния контрол през последните 3 години, за да питат системно ресорния вицепремиер Томислав Дончев дали се работи за пълното въвеждане на машинното гласуване, а отсреща е имало единствено мълчание.

ЦИК застрашава честните избори, алармират от Нова Република

ЦИК застрашава честните избори, алармират от Нова Република

Комисията бойкотирала машинното гласуване

"Ето затова не приемам аргумента, че няма време. Защото когато 3 години не си работил за реализирането на нещо, записано в закона, си знаел, че то няма да се случи от само себе си", уточни представителят на дясното обединение.

По повод обвиненията, че представителите на "Нова Република", оспорили решението на ЦИК, Славов отговори:

"Това е все едно да си карате колата с превишена скорост и да ви спре катаджия и да започне да ви се извинява първо, че ви е спрял, второ, че вие карате с превишена скорост и трето, че те трябва и да ви глоби. Това не ви ли звучи абсурдно?"

Реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров били отдавна в опозиция

Реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров били отдавна в опозиция

Приветстваха Радан Кънев и Гроздан Караджов с "добре дошли в клуба"

"Борисов наскоро каза, че сме му извивали ръцете за електронното гласуване. Държа да отбележа 2 неща - първо машинно и електронно гласуване са две различни неща. Ние бяхме вносители на законопроекта, който въвежда електронно дистанционно гласуване от 2019 година. И второ, не аз, а 2 милиона българи му извиха ръцете това да се случи", коментира Славов в заключение.

Има интерес към машинното гласуване, но няма предложение, според ЦИК

Има интерес към машинното гласуване, но няма предложение, според ЦИК

Дали ще има избори без него, не се знае