"Имаме законови основания да поискаме предсрочно прекратяване на мандата на директора на БНР", заяви членът на Съвета за електронни медии Иво Атанасов пред БНР.

Той увери, че не е спазена процедурата по сваляне на предаване ("Деконструкция" с водещ Петър Волгин - б.р.).

"В това действие на Радослав Янкулов и на Управителния съвет аз видях вече основание в Закона за радиото и телевизията да се откликне на искането на протестиращите от 10-и май миналата година за предсрочно прекратяване на мандата на г-н Янкулов.

Вече имаме основание в самия Закон за радиото и телевизията, защото са нарушени принципите за радио- и телевизионна дейност. Затова предложих да открием тази процедура, но това не беше прието – имаше 1 глас "за", 1 "въздържал се" и 3-ма "против", уточни Атанасов.

По повод идеята за обединяване на БНР с БНТ по финансови причини, Атанасов заяви: "Винаги съм бил против сливането на двата обществени оператора и сега, ако се иска становището на СЕМ, а ние имаме право да даваме мнение по законопроекти, моето гласуване ще бъде "против". Едва ли ще има намаление на разходите, по-скоро се преследват други цели, но това би изострило ситуацията в медийната среда, вместо да направи подобрение".

Вече не съществува основанието, което оправда свалянето от ефир на предаването на Петър Волгин. Членовете на Съвета за електронни медии не са потвърдили на редовното си заседание вчера акта за административно нарушение на предаването "Деконструкция", уточни Атанасов.

В отговора на генералния директор на БНР до СЕМ се посочват и други мотиви. "Сред тях са, че системно това предаване нарушава Закона за радиото и телевизията, едностранчиво представяне на фактите, не се допускат опоненти, ограничава се свободата на словото. Общо взето, в този нюанс са аргументите за свалянето на предаването", коментира Атанасов.