От ВМРО питат председателя на 47-ото народно събрание защо не започне процедурата за референдум за еврото, която още през 2018 г. лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че внася в парламента. Отвореното писмо до председателя на 47-ото НС Никола Минчев е изпратено и до медиите.

Съпредседателят на ВМРО Александър Сиди пита за развитието на подписката от 19 юли 2018 г. за свикване на референдум за влизане в еврозоната. "(...) на нарочна пресконференция (2018 г. Костадинов-бел.авт.) обяви, че внася в деловодството на парламента подписи на 227 000 пълнолетни български граждани с искане за провеждане на национален референдум с въпрос "Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България?", се казва в писмото на Сиди.

Планът за въвеждане на еврото вече е в парламента

Планът за въвеждане на еврото вече е в парламента

Предложението на ИТН бе подкрепено от пленарна зала

Според воеводата в рамките на 44-тото НС темата не е била актуална и очевидно по тази причина не е била разглеждана, но сега е на дневен ред.

Повод за питането е нова пресконференция на Костадин Костадинов, чиято партия "Възраждане", вече е парламентарно представена. На новия брифинг Костадинов обяви, че отново започва инициатива за референдум по този въпрос.

Възраждане твърдо против приемането на еврото

Възраждане твърдо против приемането на еврото

От партията са убедени, че това ще елиминира финансовия ни суверенитет като унищожи българския лев

Сиди пита дали в деловодството на парламента има подписка с въпрос "Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България?", внесена от Костадин Костадинов на 19.07.2018 г. или следващите няколко дни. Ако има такава подписка, дали е разпределена в комисии и очаква ли се скоро да бъде разгледана в заседание на парламента.

Ако отговорът на първия въпрос е положителен, то тогава идва изводът, че умишлено мандатоносителите от "Продължаваме промяната", от чиято листа е избран и г-н Минчев, не дават ход на процедурата по ЗПУГДВМС, или просто казано - процедурата за свикване на рефередум за еврото. Ако обаче е отрицателен, то това автоматично означава, че председателят на ПП "Възраждане" и настоящ депутат от 47-ото НС Костадин Костадинов е заблудил хората. И то два пъти. Веднъж през 2018 г. и втори път сега, през 2022 г., когато темата вече е на ниво Министерски съвет.

Воеводите настояват за бързи отговори и от "Продължаваме промяната" и от ПП "Възраждане", иначе смятат, че двете формации могат бързо само да сриват авторитета на парламента и дават пример с вчерашната юмручна схватка на първи юни пред погледа на децата на трибуната.