Парламентът не прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горите.

От 69 гласували „за" се обявиха 19, 6 „против „и 44 гласуваха „въздържал се". В наскоро приетия Закон за горите, наред с добрите текстове имаше и крайно неприемливи такива, заяви Юнал Тасим от ДПС.

От партията на Ахмед Доган предлагат възможност граждани на България, съхранили гората около себе си, да имат възможността, както е било досега, срещу плащане на корен, да добиват дърва за домашни нужди.

Ползването на дървесина по тарифна такса на корен е една привилегия на местно население и за служителите в системата на горите. Практиката показва, че единствено те първи се отзовават на всички мероприятия в горите като залесителни мероприятия и при възникване на пожар.

Още преди да пристигнат специализираните органи за гасенето противопожарните ядра се сформират от тези граждани, подчертават от ДПС. Няма такава уникална несправедливост, смята Тасим.

От партията му изтъкнаха още, че местното население сигнализира своевременно за допуснати нарушения по Закона за горите или те се явяват безплатни охранители.

Друго предлагано от ДПС изменение касае възможността животновъдите да извеждат животните на паша през нощта - хилядолетна традиция и единствено възможна през горещите летни месеци. Няма доказан случай на вредно въздействие върху горите от това животните да са на паша през нощта, коментират от ДПС.