Прокуратурата да обяви публично откога са сметките, заради които тече разследване срещу Христо Бисеров и дали засягат периода на битността на бившия зам.-председател на НС като член на ДПС, поиска лидерът на партията Лютви Местан.

Според него казусът е достигнал до режим „необходимо да се знае" и публичният интерес надделява над класифицираността на една информация. В интерес на ДПС и на цялото общество е да се разбере поне този „екзистенц минимум", настоя Местан.

Той бе категоричен, че единствената информация, с която разполага, са официалните прессъобщения на главния прокурор и никаква друга нито е получавана, нито е търсена от ДПС.
„Скандален и недостоен опит за дискредитиране на един държавен орган" нарече Местан обвиненията на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, че към ДПС е изтичала информация от ДАНС.

„Ако някой се чувства дискомфортно, защото е осъзнал вчерашния си гаф, че е показал познания, каквито не трябва да има, защото материалите са квалифицирани, да не се опитва да прехвърля отговорността върху други институции или върху ДПС", настоя той.
Припомняме, вчера Цветанов обяви, че знаел отдавна за Бисеров.

Лютви Местан още веднъж повтори, че не се е чувал с Христо Бисеров от неделя и не знае къде е, но вярва с оглед правната култура на своя бивш съпартиец, че той не е напуснал страната.
По повод поисканата от Осман Октай негова оставка Местан отвърна, че „не си спомня кой е този човек".

Лидерът на ДПС не пожела да излезе с категорично становище дали Христо Бисеров е знаел за разработката срещу него. „Не съм изричал подобно нещо, няма и да го кажа.
Ако ме питате - защо, ако не е знаел, е реагирал превантивно, то най-точният отговор ще го даде самия той. Моето предположение, макар това да не ми е в стила е, че едва ли някой би имал съмнение, че човек знае собствените си дела. Предвид на факта, че в цяла Европа текат дебати за осветляване на всички сметки на висши политици", коментира Местан.

Според него съвсем скоро ще дойде времето, в което принципът на банковата тайна ще отстъпи на обществената нужда сметките на висши политици дори в най-сигурните банки да бъдат огласявани.

„Ако знам, че имам тайни сметки и е въпрос на време тяхното огласяване, вероятно бих предприел определени действия в тази посока", завърши Местан уточнявайки, че по никакъв начин не визира себе си, а просто използва стилистична фигура.