Откриха новата учебна година за Българските военноморски сили на 7 януари, когато е Рождество Христово по стар стил. Военни ритуали имаше в пунктовете за базиране във Варна и в Бургас от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Пред публика бе направен показ на техника от състава на формированието за овладяване и преодоляване на последствията от природни бедствия. Матросите показаха как се обезвреждат невзривени боеприпаси и как се води борба с пожар.

В пункт за базиране Варна строят на военните формирования бе приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. След тържественото издигане на военноморския флаг военнослужещите и цивилните служители бяха поздравени от командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и от заместник-командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Ваньо Мусенски.

Водосвет за здраве и успех бе отслужен от свещеник от Варненска и Великопреславска митрополия.

От борда на моторен катер "Васил Левски" представителите на медиите наблюдаваха епизоди от занятия по приемане и предаване на леки товари и поща по траверсен способ.

Снимка 460468

Източник: МО

Матросите демонстрираха и подготовка за бой и поход на военните кораби, развръщане на водолазен полигон и практически водолазни спускания, подготовка и спускане на телеуправляем подводен апарат "ПАП-104" за идентифициране и унищожаване на открити подводни обекти, борба с възникнал на кораба пожар, спасяване на пострадал при пожара човек и транспортирането му до УМБАЛ - Варна.

Пациентът бе извозен с вертолет AS565MB "Пантер" от състава на Военноморските сили.

В Пункт за базиране Бургас началникът на щаба на флотилията капитан I ранг Велко Велков приветства личния състав. Той подчерта, че учебната година е динамичен процес, насочен към усъвършенстване на уменията на военните моряци за изпълнение на поставените им задачи на море и очерта основните учения и мисии предстоящи пред флотилията през 2020 година. Отец Стилиян от църквата "Свети Никола" - гр. Черноморец извърши водосвет за здраве и успехи.

Снимка 460462

Източник: МО