Единственият по рода си държавен приют за лица, пострадали от трафика на хора, се очаква да бъде открит през януари следващата година.

Това стана ясно на специална кръгла маса за практиките и предизвикателствата в борбата с трафика на хора в Европа.

Образователният министър Даниел Вълчев обаче коментира, че „ако не насочим по-целенасочено общонационалните си усилия, фактът, че ще броим жертвите на трафика на хора и че ще ги настаняваме в приют, е доста малка утеха".

До края на годината се очаква да бъде открит и местна комисия за борба с трафика на хора в Благоевград.
Към момента има подобни изградени ефективно действащи структури на територията на Варна, Бургас, Пазарджик, Сливен и Монтана и предстои откриването на такава комисия и в Хасково в началото на следващата година.

На кръглата маса присъства и специалният координатор на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) Ева Биоде, която сподели идеята за създаване на институцията „Национален докладчик". Това ще бъде човек, който ще препоръчва действия и ще изготвя годишни доклади по въпросите на трафика на хора в Европа.

Тя отчете със съжаление факта, че и към момента много малък брой от жертвите на трафика на хора са идентифицирани и спасени. През последната година ОССЕ е направила оценка на Испания и Румъния по въпросите с преодоляване на този проблем, а България може да е следващата оценявана държава.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев се присъедини към становището на Биоде, но припомни, че усилията в тази област трябва да бъдат поделяни между държавните институции и неправителствените организации.
„Експертите твърдят, че трафикът с цел сексуална експлоатация, може би малко ще намалее, но за сметка на това, трафикът с цел трудова експлоатация се очаква значително да се увеличи", допълни още той.

Във връзка с факта, че днес е Международния ден за борба с корупцията, Вълчев призова: „Не бива да се оставя впечатлението, че българските училища, българските университети са развъдник на корупция. Лошото на корупцията е, че обикновено престъплението остава ненаказано и неразкрито поради това, че и двете страни имат интерес то да се запази в тайна".