Национален визов център ще бъде открит в сградата на външното ни министерство, съобщи БНР.

Той ще свързва българската визова система с тази на Европейския съюз, Шенгенската информационна система и мрежата за консултиране на визи.

Създаването на Националния визов център е едно от изискванията, които България трябва да изпълни, за да се присъедини към шенгенското пространство.

„Мога смело да заявя, тъй като съм посетил вече над 10 такива центрове в страните членки на шенгенското пространство, че нашият Национален визов център е един от най-модерните не само като помещение и работни места, но и като оборудване," заяви зам-външният министър Милен Керемедчиев.

В центъра има 19 работни места. Те са разделени по регионален признак и вид на издаваните визи. Служителите ще обработват заявления за български визи към българските консулски служби.

За 2006 г. са обработени 437 000 заявления за визи. През 2007 г. този брой е 657 хил., а към 10 октомври тази година - 584 хил. заявления за визи.

За откриването Държавният културен институт към министъра на външните работи е предоставил изложбата "Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО", съобщи БТВ.

Тя съдържа 16 фотографии на Александър Нишков и е показана вече в над 20 държави. Предстоящите й до края на тази и началото на 2009 г. маршрути са включени в националната програма за отбелязването на 100-годишнината на Независимостта на България в дипломатическите ни представителства. 

Втори резервен център ще има в резиденция „Бояна".