Статут на дългосрочно пребиваващ у нас ще се получава по стария ред, след като депутатите от Вътрешната парламентарна комисия на второ четене се отказаха от приетите на първо промени в Закона са чужденците в България.

Част от предложенията са на Румен Йончев. Те са вдъхновени от актуалната миграционна обстановка и с искането на чужди граждани от български произход от кризисни райони да се установяват за постоянно в страната.

Наблюдава се увеличаване броя на наши сънародници от Донецка и Луганска област в Украйна, които идват в България, без да имат възможност да осигурят необходимия набор от документи за получаване на статут на постоянно пребиваване според Йончев. Населените места, от които идват, са в зоната на конфликта и администрацията е дезорганизирана и не изпълнява функциите си.

Това принуждава нашите сънародници да идват с визи за краткосрочно пребиваване. След изтичането на тези визи оставането им на наша територия ги превръща в закононарушители.

Предложеното със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България дава възможност десетки наши сънародници да получат статут на постоянно пребиваване в страната. Това е решителна стъпка за осъществяване на държавната политика за привличане на представители от български исторически общности за трайно завръщане и заселване в България.

Представителите на Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за българите в чужбина изразиха подкрепа за законопроекта.

Другите предложения в закона са на Министерски съвет.
Първата важна промяна е свързана с въвеждането на процедура за предоставяне на статут „лице без гражданство”, съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство. Регламентира се понятието „апартит” - за лице, което не се разглежда като гражданин на нито една държава в съответствие с действащото законодателство и се урежда правния статут на това лице.

На следващо място са регламентирани норми, които уреждат снемането на биометрични данни и издаването на карти на членовете на персонала на дипломатическо или консулско представителство, или на представителство на международна организация в Република България, както и на членовете на техните семейства.

Предвидено е създаването на електронен регистър в Министерството на вътрешните работи на издадените документи за самоличност на членовете на персонала на дипломатическо или консулско представителство, на представителство на международна организация в Република България, както и на членовете на техните семейства.

Създава се и изрична правна уредба по отношение на представяните пред службите за контрол на чужденците документи, съставени в чужбина и удостоверяващи семейни връзки, като се въвежда изискването те да се признават или допускат за изпълнение по българското право.

Отпадна спорният текст за нужните средства за инвестиции у нас от чужденец за получаване на право на продължително пребиваване у нас. МВР подкрепя да се запази досегашната сума.
Припомняме, преди лятната ваканция депутатите направиха редица облекчения за чужденците, които искат да получат такъв статут. Инвестиционният праг бе свален от 600 000 лв. на 100 000 лв. стойност на необходимата им недвижима собственост.

По време на дебатите преди лятото депутатът от левицата Красимир Янков коментира, че подобно драстично сваляне на прага за инвестиция в имот може да промени сериозно профила на чужденците в курортните зони и да вкара в България хора от рискови държави.

Днес председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов се заяде с реформаторите, искайки данни от заместник-вътрешния министър Красимир Ципов кой именно е направил облекчаващото чужденците предложение.

Цветанов припомни спор между него и тъмносиния генерал Атанас Атанасов, че предложението било на герберите. Днес председателят на ПГ на ГЕРБ намекна, че идеята била именно на реформаторите. Ципов обаче не можа да разкрие мистерията.