"Поради разследванията, които вървят, и досъдебните производства Българската банка за развитие е предала цялата документация по кредитното досие на съответните служби. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, цитиран от bTV.

Тези пари са усвоявани 2019 г. по един много голям кредит от 150 млн. лв., който е практически необезпечен, посочи той.

По негови думи обявяването на търг от страна на ББР направило обществено ясно, че въпросните 150 млн. лв. са несъбираеми и необезпечени.

"Ако до този момент това се знаеше под сурдинка, тогава стана ясно. Ако има някакъв проблем, той е към 2019 г., когато е отпуснат кредит от 150 млн. лв. без реално обезпечение", изтъкна Карадимов по повод плащането, отпуснато на фирма на бизнесмена Румен Гайтански - Вълка.

ББР сигнализирала в прокуратурата за кредита на Вълка още през 2021 г.

ББР сигнализирала в прокуратурата за кредита на Вълка още през 2021 г.

Още тогава изглеждало, че е отпусната голяма сума, а обезпечението далеч няма необходимата стойност

Той заяви, когато новият надзорен съвет е влязъл в банката през 2022 г., е изискал пълна информация по този кредит и е направил анализ на действията, предприети от предишното ръководство, назначено от Кирил Петков като служебен министър на икономиката.

"Няколко пъти публично заявих, че не са предприети никакви действия по този кредит въпреки публичните изявления, направени в аванс. Надзорният съвет изиска от управителния съвет подробен доклад, отчет и протокол за действия по часове и по дни за този кредит. Банката беше предприела изпълнение да назначи управител на фирмата "Роудуей" по закона за особените залози", обясни ресорният министър.

Той посочи, че след като е минала една година и е направена рекапитулация на това изпълнение, се е оказало, че от икономическа гледна точка при тази форма на изпълнение банката не получава нищо, а прави непрекъснато разходи, за да поддържа фирмата, купена с този кредит. Тогава ББР обявила публичен търг на акциите на "Пет строй инженеринг".

Карадимов заяви, че обявяването на търга е било радикално действие на банката "по изпълнение и събиране на нещо" и е абсолютно публично.

КПК нищи 148 млн. лв. кредит от ББР за пътностроителна фирма на Румен Гайтански

КПК нищи 148 млн. лв. кредит от ББР за пътностроителна фирма на Румен Гайтански

Длъжностни лица се разследват за безстопанственост и присвояване, в сянката на Вълка

"Търгът върви от началото на юни, цената започна от 9 млн. лв., проведоха се 6 или 7 сесии, никой не се яви. Цената падна до 3,5 млн. лв., яви се фирма, която нямам представа каква е, внесе депозита и пожела да купи тези акции", поясни министърът.

На този етап търгът няма да бъде приключен, тъй като цялата документация е в съответните служби. Карадимов обясни, че търгът ще бъде спрян, тъй като не може да бъде извършено прехвърлянето на акциите.

Припомняме, преди дни КПКОНПИ съобщи, че смята, че има обосновано предположение за извършени закононарушения във връзка с отпуснат кредит от 148,5 млн. лв. от ББР, които са довели до значително ощетяване на банката, съответно финансовия интерес на държавата.

Комисията посочи, че обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договора, сключен на 17 юни 2019 г., с който кредита е предоставен от банката на фирмата "Роудуей кънстракшън".

От Антикорупцията уточниха, че действията им целят да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на служители на ББР.

Прокурори влязоха в именията на Вълка

Прокурори влязоха в именията на Вълка

Заради ТЕЦ Варна на Ахмед Доган и един кредит от ББР от 2019 г.