Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен попариха предложението на народните представители на ГЕРБ за промени в Закона за българските лични документи. С тях се предвижда създаването на карта на българите от диаспората в Украйна, с която да могат да се чувстват равни с българските граждани, да остават в родината и да се ползват с правата си.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев обясни, че законопроектът не се е родил вчера или днес, а е внесен благодарение на това, че през последните парламенти опозицията нямало време да го внесе. Законопроектът е нужен, важен за някои от българските граждани и хората с българско самосъзнание извън живеещите в България, открои Манев.

Със законопроекта се създава практиката да се издава документ на хора с българско национално самосъзнание да бъдат приемани в страната си не като гости, а като българи. Кого ще дискриминираме, ако издадем такава карта? Не мога да си го обясня и не мога да си го представя, запита Манев.

Законопроектът не носи никаква политически и партийна украса, уточни Маноил Манев и призова колегите си да подкрепят промените Закона за личните документи.

ГЕРБ предлагат "карта българин" за диаспората ни

ГЕРБ предлагат "карта българин" за диаспората ни

Внасят предложение за изменение и допълнение на Закона за личните документи

Според представителите на МВР е недопустимо картата да служи като заобикаляне на визовия режим. В годините се създали много облекчения за лицата от български произход при сключен трудов договор за 6 месеца да влязат в България и да получат статут за пребиваване в страната, заключиха още от вътрешното ведомство.

От МВР не виждат за какво ще помогне документът на ГЕРБ от това, което е направено. Картата ще затрудни единствено силовото ведомство и структурата на МВнР.

По време на дебатите за промени в закона, депутатът от БСП Крум Зарков заяви, че не може да разбере няколко базови въпроса, освен желанието да се помогне на хора с българско самосъзнание в чужбина. Един приличен документ удостоверява факт. Какво удостоверява картата на българина, което не означава придобиване на българско гражданство и не потвърждаване на българския произход?, запита Зарков.

Депутатът от "Възраждане" Петър Петров заяви, че ако картата бъде въведена, хората, която я получат, няма никога да кандидатстват за българско гражданство. Не трябва ли да се стремим да имаме повече български граждани, а не просто хора, които имат тази карта. Адекватното приложение би било да се дава на хората, които вече са кандидатствали за българско гражданство, подчерта Петров.

Виктория Василева от ИТН заяви, че няма наши и ваши предложения, а има добри и лоши предложения. Не трябва да всяваме повече хаос, призова Василева и добави, че ИТН биха работили по текстове проблемът с българското гражданство да бъде разрешен.

След близо два часа дебати предложението бе отхвърлено от депутатите в комисията.

припомняне, че инициативата за такъв тип гражданство не е нова, но в предишните парламент тя бе поддържана предимно от ВМРО.

ВМРО иска от правителството да върне етническите българи от Украйна!

ВМРО иска от правителството да върне етническите българи от Украйна!

Карта "Българин" трябва да бъде приета незабавно