Ще оцелеят тези нации, които имат девиз "Съединението прави силата", но не такъв, който виси като табела на някоя сграда, а като консолидиран народ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на традиционната посланическа конференция, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

По негови думи именно тези нации първи ще се измъкнат от кризата, а другите ще изпаднат в тежки политически кризи и няма да може да се взимат бързи и адекватни мерки.

Във фокуса на двудневния форум с участието на 71 български посланици са последиците от кризата заради коронавируса.

Борисов благодари на ръководителите на дипломатическите ни мисии за активната им работа по време на пандемията, така че България да реагира възможно най-адекватно на кризата, като започне сама да произвежда медикаменти и защитни облекла, както за своите нужди, така и в помощ на други държави.

България произвежда маски с 95% защита от коронавирус

България произвежда маски с 95% защита от коронавирус

Гл. комисар Николов уверява, че няма недостиг на лични предпазни средства

Премиерът изтъкна, че в рамките на 2-3 седмици страната ни е успяла да защити хората на първа линия в борбата с вируса.

"В България ние първи затворихме, първи разхлабихме мерките. До този момент това ни се отплаща сравнително добре", изтъкна Борисов.

Той прогнозира, че предстоят изключително сложни месеци за Европа и отбеляза сериозния спад на Брутния вътрешен продукт в световен мащаб, както и опасенията, че обстановката ще се усложни през зимата.

Премиерът напомни за безпрецедентните преговори на Европейския съвет през юли, когато след 5-дневно заседание европейските лидери постигнаха съгласие по новата Многогодишна финансова рамка и Инструмента за справяне с последиците от кризата с коронавируса.

По негови думи всички очаквали с нетърпение фондовете за подпомагане, но те имали редица обвързващи клаузи, а държавите членки все по-трудно отделяли средства, поради проблемите, които самите те имали.

На видеоконференцията бяха обсъдени и темите за Зелената сделка на ЕС, както и големите енергийни и инфраструктурни проекти, които реализира България.

Борисов изтъкна колко важно е приемането на страната ни в чакалнята на Еврозоната, където има прозрачност на всяка финансова операция.

От своя страна министърът на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна, че България е сред 4-те държави в ЕС с най-малък спад на икономиката през второто тримесечие - 8,2%, и в топ 3 по финансова стабилност, изхождайки от показателя държавен дълг, съотнесен към БВП. Страната ни е номер едно по кредитен рейтинг на Балканите. 

Той определи като основни външноикономически приоритети приемането на страната ни в Организацията запикономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и участието в инициативата "Три морета".

Борисов се похвали с мерките срещу коронавируса пред лидерите от ЕНП

Борисов се похвали с мерките срещу коронавируса пред лидерите от ЕНП

Той участва във видеоконферентна Среща на върха на Европейската народна партия