Премиерът Бойко Борисов участва във видеоконферентна Среща на върха на Европейската народна партия. Държавните и правителствени ръководители и партийните лидери от ЕНП от всички държави членки разговаряха няколко часа преди заседанието на Европейския съвет днес. Лидерите от ЕНП обсъдиха начините за преодоляване на политическата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус.

По време на своето изказване Борисов акцентира върху необходимостта от намирането на лекарство и ваксина срещу коронавируса. По негови думи единственият начин ситуацията по света да се нормализира е разработването на лекарство и ваксина. Този процес е дълъг и е важно всички страни, както и самият Европейски съюз, да инвестираме в разработки, заяви премиерът.

Пред своите колеги от Европейската народна партия председателят на ГЕРБ изтъкна навременните и ефективни мерки срещу разпространението на коронавируса, които е въвела страната ни.

Кантарджиев: Достигаме пик на пандемията в следващите дни

Кантарджиев: Достигаме пик на пандемията в следващите дни

Заразените у нас са повече, но няма нищо страшно, успокои Кантарджиев

"Още на 26 февруари с моя заповед бе създаден Национален оперативен щаб, който да кооординира действията на компетентните държавни органи за борба с COVID-19. Обяснихме на българските граждани необходимостта от спазването на физическа дистанция и дисциплина. Навременно взетите мерки и стриктното им спазване дадоха резултат и в момента България е на едно от последните места по заболеваемост и смъртност в ЕС", изтъкна Борисов.

Той изрази мнение, че прекалено бързото отхлабване на противоепидемиологичните мерки може да доведе до появата на нова вълна от заболели и починали, което би обезсмислило стриктното спазване на ограничения от гражданите досега.

Премиерът приветства предложението на ЕК за мащабен инвестиционен план за възстановяване на европейската икономика, която се намира в тежко състояние заради пандемията.

Бойко Борисов: Ще става все по-тежко

Бойко Борисов: Ще става все по-тежко

Първо здравето, после ще намерим пари, ще се възстановяваме