В следващите дни ще достигнем пика на пандемията. Това стана ясно от коментара пред БНТ на директора на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) Тодор Кантарджиев.

Страната ни до момента стои много добре, отчете той. Причина за това са и политическите решения, съобразени с препоръките на Оперативния щаб.

 Георги Михайлов: Трябва да се започне масово тестване за коронавирус у нас

Георги Михайлов: Трябва да се започне масово тестване за коронавирус у нас

Според него цената за тестване е много по-ниска от загубите

Виждаме какво се прави в съседните страни, виждаме какво се прави в европейските страни, отчете той. У нас мерките не били крути, но навременни.

Ние сме с най-малко умирания, доволен е Кантарджиев. Притеснението е, че голямото пътуване по Великден може да обърне тенденцията. Затова сме нащрек, подчерта той.

Забавена е пандемията, за да се подготви здравната система, която сега е много по-голяма, отколкото в началото на пандемията. Каквото можахме, направихме, сподели професор Тодор Кантарджиев.

И при лекарите има паника при наличие на пациент с коронавирус, стана ясно от думите му. Когато бъде констатиран такъв пациент, се изследват всички пациенти в болницата с пневмония, контактните лица и персоналът със симптоми: болки в гърлото, хрема, температура.

Десетки хиляди души са поставени под карантина заради завръщане от Европа. Той посочи, че много българи са си дошли заразени от чужбина.

Вярна е тезата, че заразените у нас са повече от оповестените данни, но в това нямало нищо страшно, според професор Тодор Кантарджиев.

Голяма част от болните не проявяват никакви симптоми, подчерта той. При тези пациенти трудно се улавя вирусът при тестове.

Кантарджиев посочи, че антителата при преболедували не гарантират, че няма да има повторно преболедуване. Открити антитела не означават, че човек не е изкарал друг коронавирус, а не точно Covid-19. Кантарджиев е убеден, че ако се създаде ваксина, ще бъдем по-отговорни и ще се ваксинираме всяка година.

Според доц. Доктор Георги Попов, ВМА, в момента не се намираме в пика на епидемията, а се очаква той да настъпи през май месец. Според Попов вирусът ще изчезне през лятото.

Той допълни, че има възможност да има втора вълна през есента, като през лятото епидемията ще стихне. Поне такова е поведението на такъв тип вируса в тези климатични пояси. Докторът бе категоричен, че епидемията сега ще се проточи обаче много след 13 май.

Той заяви, че заболяването не е за пренебрегване, защото: Вирусът изяжда белия дроб със зъби и оставя трайни щети, дори и след отминаването му.

Наблюденията ми за лечение на коронавирус с хидроксихлорокин са противоречиви, защото в ранните стадии на заболяването, хидроксихлорокинът помага, но когато пациентът е в тежко състояние, то това лечение не помага.

В заключение той добави, че при младите хора вирусът минава леко, а децата могат да го изкарат и на крак.

Към 23 април у нас има 1081 установени с коронавирус. 50 пациенти са починали.