По информации, потвърдени от шефа на правителствената пресслужба Цветелина Узунoва, вътрешният министър Георги Петканов е внесъл в Министерския съвет предложение за освобождаване от длъжност и пенсиониране директора на Националната служба “Полиция” генерал Васил Василев.

Това е станало по време на закрито правителствено заседание, което не е било обявено в дневния ред.
Предложено е на президента Георги Първанов да издаде указ за освобождаването на генерала.
От Дондуков 1 уточниха, че предложението е било предварително съгласувано с държавния глава. В същото време обаче в ранния слетобед президентът Първанов отказа да направи принципен коментар за смяна на шефове на спецслужби, оставяйки впечатление, че не е запознат с решението на кабинета.

Полк. Илия Илиев, директор на РДВР – Плевен прие да поеме поста на ген. Василев.

Припомняме, че още на 27 ноември вътрешният министър заяви, че ще провежда политика за намаляване на чиновниците в националните служби и увеличаване на изпълнителския апарат. Тогава се разбра и за 30-процентното съкращаване на щата на Служба "Полиция".

•НДСВ: Дайте ни време, не знаем нищо
ОДС-депутат: Това е сделка БСП - управляващите
Петканов: Василев може да премине на друга длъжност в МВР
Генералът научи за пенсионирането си от медиите: Заминавам за Рим при папата, той ми е приятел

В.Василев пред Дарик
 • Добър вечер, ген. Василев, вече официално се потвърди?
 • Кой го потвърди?
 • Цветелина Узунова, шеф на пресцентъра в Министерски съвет. До края на работния ден Пламен Панайотов трябва да го подпише.
 • Не свършва животът. Може да го кажете, че благодаря, страхотно много на всички полицаи – дълбоко им благодаря за всичко.
 • Тъжно ли ви е, че се случва така?
 • Не е лесно.
 • Очаквахте ли подобно нещо?
 • Не.
 • Откъде идва тогава, мислите ли, че сте изкупителна жертва?
 • Сигурно, не знам, не искам да говоря повече.
 • Междувременно министърът на вътрешните работи проведе в парламента необявена предварително среща с лидера на БСП Сергей Станишев. На нея министърът се е съгласил, че в МВР са необходими структурни и кадрови промени на най-високо равнище.
  Разбра се още, че червените са недоволни от дейността на две служби - Национална служба Полиция и НСБОП. По думите на Станишев, Георги Петканов се е съгласил с позицията на БСП.
  Имаме доверие в Петканов, проблемът в МВР не е Бойко Борисов, а двувластието в министерството, е заявил лидерът на БСП.

  Кой е
  Генерал Васил Теофилов Василев е роден на 9 април 1950 г. в София. Завършил е Българската полицейска академия, а след това и специален курс за висши държавни служители към Държавния Департамент на САЩ. Преминал през всички длъжности на полицейската йерархия, В.Василев има 22 години стаж в полицията.
  През периода 1992-1995 г. е бил началник на служба "Полиция" при Регионалната дирекция на вътрешните работи - София. От 26 февруари 1997 г. е назначен за директор на РДВР-София.
  С Указ на Президента Петър Стоянов от 3 декември 1998 г., генерал Васил Василев е назначен за директор на Национална служба "Полиция".