Твърдим, че към настоящия момент господин Пеевски, без да е подал по негова лична молба искане за предсрочно прекратяване на мандата му като председател на ДАНС, няма как да се приеме това решение, което за съжаление днес бе гласувано.

Това заяви народният представител Цецка Цачева на брифинг в централата на ГЕРБ, според която цялото българско общество е станало свидетел на безпрецедентна отмяна на решението от края на миналата седмица, с което Делян Пеевски бе избран.

ГЕРБ подготвя сигнал до Конституционния съд за обявяване на несъвместимост на функциите на народен представител с тези на други държавни длъжности. Това е една от причините, поради която бившите управляващи са взели решение да напуснат парламента.
Единственото изключение, което би ги върнало в залата, ще бъде обсъждане на промени в изборния кодекс.

Цецка Цачева настоя да стане ясно, че ГЕРБ е за внасяне на промени в сегашния изборен кодекс, а не за изготвяне на изцяло нов такъв.

Според ГЕРБ предложението на ДПС за съставяне на временна комисия за нов изборен кодекс има една единствена цел - удължаване по изкуствен начин на живота на 42-то Народно събрание, което още в първите си часове изчерпа доверието към себе си.
„Вероятно БСП и ДПС са се договорили за отваряне на възможност за агитация на турски език и за отпадане на нормите за уседналост", усъмни се Цачева, според която новата Тройна коалиция не се съобразява с нищо, за да се задържи на власт.

В защита на твърдението си, че ДПС напълно диктува правилата в новото Народно събрание, Цецка Цачева посочи, че ръководствата на почти всички ключови комисии, са поверени на Движението за права и свободи.
ГЕРБ напуска не само залата, но и комисиите, с изключение на евентуална временна, която да вземе решение за промени в изборния кодекс в рамките на не повече от 1 месец, съобщи бившият председател на НС.

Освен промените, засягащи намаляване на изискванията за независимите кандидати, които ГЕРБ вече разкриха, че подготвят, бившите управляващи обявиха, че обсъждат идея, срещаща все повече одобрение - за падане на бариерата за влизане в парламента на 3%.
ГЕРБ се обяви и за смесена избирателна система, която да върне мажоритарния избор на поне 31 народни представители.

Бившите управляващи категорично обявиха, че всякакви провокативни действия нямат нищо общо с тях и потвърдиха твърденията на Бойко Борисов от вчера, че са имали информация за готвени провокации от страна на „Атака", които да доведат дори до бой в парламента.

Според Красимир Ципов промените в закона за ДАНС целели в ръцете на един човек да попадне огромна сила. Той обяви, че на утрешния КСНС на президента ще бъдат представени предложения, които да елиминират влиянието на поправката „Пеевски".
ГЕРБ ще иска от президента да бъде много внимателен и към следващите промени, готвени в МВР, които целят да оставят на силовото министерство функции единствено на охрана и контрол по пътищата.

Бившият заместник-финансов министър Владислав Горанов обяви, че за съжаление представените от премиера Пламен Орешарски като неотложни мерки, явно не са били толкова неотложни, щом се представят в декларативна форма, след един месец работа.

Според него оправданието с лошото наследство се е изчерпало, а амбициозните срокове, поставени днес от Орешарски, ще бъдат внимателно следени от ГЕРБ, за да се изобличи всеки опит за демагогия и популизъм и за да защитят финансовата стабилност на държавата.

Томислав Дончев призова министър-председателя Орешарски да не се притеснява относно подписването на договор с Европейската комисия за средствата, които трябва да получим следващия програмен период, тъй като най-ранната възможност това да се случи, е през януари 2014 г.
Този ключов мотив на Орешарски да не подаде оставка, не трябва да притеснява премиера, категоричен бе Дончев.

„Още преди месец отчетохме тежко заболяване на новото правителство, а именно - амнезия. Днес управляващите правят огромна грешка да говорят силно в опит да заглушат улицата, вместо да направят точно обратното - да слушат.
Регистрираме и състояние на дислексия, което означава невъзможност да четеш и разбираш. Очевидно единственият вариант е това правителство да бъде пенсионирано по болест"
, обяви още Томислав Дончев.