Тази година ще бъде отворен граничният контролно-пропускателен пункт Златоград-Термес, а следващата 2023 г. - ГКПП Рудозем. Това съобщи на брифинг в Министерството на транспорта ресорният министър Николай Събев. В четвъртък той се срещна с гръцкия си колега Константинос Караманлис.

"Гръцката страна потвърди да отвори Златоград през тази година, а ние от наша страна трябва да подобрим условията за преминаване през Маказа, за да освободим поне част от пътникопотока, който минава през Кулата. Говорихме и как да подобрим скоростта на преминаване през Кулата-Промахон. Говорихме и догодина още един пункт да бъде открит - Рудозем-Ксанти, но това е въпрос на планиране и все още е в проект", даде подробности Събев.

На двустранните разговори между министрите и техните екипи са били обсъдени развитието на железопътните връзки и коридори между двете страни, състоянието на нормативно-правната база в сферата на транспорта, както и въпроси в областта на автомобилния транспорт. Подобряването на граничната свързаност също е била основен фокуса на разговорите между двамата.

"Имаме пълно разбиране за това как ние виждаме нашата транспортна свързаност. Имаме договорка за отваряне на повече гранични пунктове, как да свържем Йонийско с Черно море, как да развием коридора Солун-София-Видин, продължаващ към Централна Европа", обобщи Събев.

Основен аспект на двустранните разговори е било развитието на жп транспорта. И по-конкретно - амбициозния проект за железопътен коридор Солун-Александруполис-Варна-Русе, а в по-дългосрочен план до Констанца в Румъния.

"Това е взаимно усилие. Договорът за този проект бе подписан още през 2017 година. Процесът вече е започнал, търговете за изграждане са обявени, като строителният процес ще започне през 2023 година. Разбираме, че и България се движи много бързо, за да изпълни своята част от проекта", каза Константинос Караманлис.

Предстоят и нови срещи, на които да се обсъди проектът за жп коридор, на който да бъдат преразгледани параметрите на договора, основно що се касае до финансирането му.

Двамата министри си поставиха обща цел - все по-голяма част от пътуващите от двете страни да го правят по релси, а не с автомобили.

Затвориха временно ГКПП "Златоград"

Затвориха временно ГКПП "Златоград"

Чужди граждани не се пропускат в Гърция заради дезинфекция в област Ксанти