Европейският парламент оставя без промяна дневния си ред и гласува предложените промени в правилата за международните пътни превози в сряда.

Евродепутати коментират, че се преследват единствено политически цели, досега в транспортна комисия не е постигнато съгласие. Евродепутатът от Андрей Новаков определя решението като "една от най-големите грешки", а гласуването в сряда ще бъде "хвърляне на зарове", съобщава БТА, цитирана от НоваТВ.

С два гласа можеше да се обърне дневния ред и пакетът мобилност да отпадне от дневния ред. Трима български евродепутати отсъстваха от зала, посочва БНТ - това са Николай Бареков, Светослав Малинов и Неджми Али. 

Да бламираме и Брекзит заради пакета Мобилност, зове Джамбазки

Да бламираме и Брекзит заради пакета Мобилност, зове Джамбазки

За пълен отпор от страна на българските представители

Председателят на ЕП Антонио Таяни обясни, че най-рано във вторник следобед евродепутатите ще разполагат с превод на всички близо 2000 предложения за промени в изготвените от транспортната комисия текстове.

Засега не са публикувани и на английски език.

По-рано днес повечето парламентарни групи не подкрепиха предложените законодателни промени и очакваха обсъждането и гласуването на правилата да бъде отложено.

Гласуват дали Пакетът "Макрон" да влезе в пленарната зала на ЕП

Гласуват дали Пакетът "Макрон" да влезе в пленарната зала на ЕП

Превозвачи готови да протестират в Страсбург

Припомняме, Пакетът "Макрон" може да влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад.

Ако това стане, превозвачи от България, Румъния, Латвия, Литва, Полша и Унгария излизат на протест в сряда в Страсбург. Очаква се камиони да блокират улиците, а хората да направят жива верига около Европарламента.

Това, което най-много притеснява нашите превозвачи, е изискването автомобилите и шофьорите да се прибират на 20 дни в страната си, а фирмите да плащат европейски ставки.

Протести се готвят и в България.

Превозвачите ни готвят нов протест, този път в Страсбург

Превозвачите ни готвят нов протест, този път в Страсбург

Новаков: Никога досега 3 пъти отхвърляно досие не е било гласувано отново