"Абсолютен консенсус" за нуждата от актуализиране на държавния бюджет. Това отчете като резултат от проведена с работодателски и браншови организации среща министърът на икономиката Кирил Петков.

34 нови идеи са очертани, които да помогнат на бизнеса да преодолее предизвикателствата на нова COVID криза, респективно локдаун. Такъв резултат отчете Петков по време на брифинга си пред медиите, който се забави с час над уговореното. А срещата тепърва продължавала, като щели да се очертават още нови приоритети.

"Ако няма спешна актуализация на бюджета, всички тези браншове са под огромен риск. Особено ресторантьорският и хотелиерският. Ако ги затворим поради това, че медицинската ситуация го изисква, без тези средства за тях това ще е пагубно", заяви икономическият министър.

Пенсии, мерки за бизнеса и здравни харчове: Актуализацията на бюджета бе представена в НС

Пенсии, мерки за бизнеса и здравни харчове: Актуализацията на бюджета бе представена в НС

Асен Василев аргументира искането им

Една от идеите, която е била посрещната добре и от двете страни, е интензивна кампания по насърчаване на ваксинацията. За да даде пример, държавата би помислила за това служителите от администрацията, които работят с много хора, да бъдат именно една от първите и основни цели на тази кампания. Не се предвижда обаче въвеждане на задължително ваксиниране. Не се предвижда и обратният подход - финансови или други стимули за поставяне на ваксина.

Предвижда се още държавата да има много по-точни критерии, за да въведе рестриктивни мерки. Така например ще бъдат обособени доста по-малки като размер зони, като при покачване на заболеваемостта ще се затваря само там, а не в целия регион или област, както е досега.

Петков коментира и казуса с исканата от противниците му оставка: "Последното нещо, от което се страхувам, е оставка. Но нещата, които правим ежедневно, са много важни. Има Конституционен съд, който ще вземе решение. Много хора биха се радвали да си подам оставката, например тези, които уволних днес във ВМЗ-Сопот".

Нужна е актуализация на бюджета за подпомагане на бизнеса, според ССИ

Нужна е актуализация на бюджета за подпомагане на бизнеса, според ССИ

Ако не се осъществи това ще доведе до увеличаване на безработицата