Документите, излизащи като част от "Panama Papers", ще осветлят приватизацията по време на прехода. Като икономист тази част ми е най-интересна – какво ще разберем за сравнително лошия преход в България, основно около приватизацията и смятам, че това ще излезе от документите.

Това изтъкна бившият финансов министър Симеон Дянков пред БНР.

"Документите, които започват да излизат покрай "Панамагейт", биха могли и в България, и въобще в страните на прехода, да ни покажат историята, в която ние се съмняваме, но нямаме достатъчно документация, а именно - как е станала приватизацията, на какви цени реално е станала. Всички смятаме, че тази цена са доста по-ниски, отколкото струват активите и излиза въпросът - къде са другите париА другите пари вероятно са точно в този тип офшорни сметки, платени на политици от крайните победители в тези приватизационни процеси", коментира той.

Според Дянков т. нар. "задгранични дружества" от края на комунизма и от неговото начало у нас са изиграли същата роля като офшорните компании за износ на капитали извън страната.

"Първо, защото много малко хора са знаели за съществуването и въобще детайлите за тези задгранични търговски дружества, и в самото начало на прехода ни от комунизма, всъщност тези пари са били по сметки, точно като офшорни сметки един вид, извън България. Хората, които са знаели за съществуването им, понеже са били доста малко, са имали единствени достъп до тях и просто тези пари са останали в чужбина за собствено използване, както, според мен, и голяма част от офшорните сметки на политици, които в момента по целия свят започват да излизат една след друга", посочи Дянков.