Граждански организации настояват за забрана на спонсорството от страна на тютюневата индустрия и за ефективно прилагане на Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) на Световната здравна организация, съобщиха от Коалиция за живот без тютюнев дим.

Това може да стане чрез промяна в чл. 35 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и да се приеме предложения от Министерство на здравеопазването Проект за Постановление за създаване на Национален съвет за координиране прилагането на РККТ. 

Забрана на рекламата на цигари иска Коалиция за живот без тютюнев дим

Забрана на рекламата на цигари иска Коалиция за живот без тютюнев дим

7% от учениците до 13-годишна възраст ежедневно пушат

Публична застъпническа кампания под надслов "Тютюневите пари миришат - да ги спрем!", инициирана от Коалицията за живот без тютюнев дим, насърчава хората да се обърнат към политическите лидери с искане за забрана на спонсорството и координирани действия срещу вмешателството на тютюневата индустрия в политиките за обществено здраве.

Тютюневите компании използват добре работещ механизъм, за да променят законите и решенията на институциите в своя полза, показва излезлият наскоро доклад "Токсична зависимост", цитират от кампанията.

Чрез платени посредници индустрията манипулира обществото и пречи на всеки опит държавата да опази здравето и благополучието на българите от тютюневата зависимост, се казва в Доклада.

Документът е изготвен от екип на "Коалицията за живот без тютюнев дим" с подкрепата на Международния съюз за борба с туберкулозата и белодробните болести чрез програма на STOP - глобална инициатива за надзор над тютюневата индустрия.

Специална интернет страница помага на гражданите да се обърнат към политическите лидери на основните партии, като изберат или напишат послание срещу тютюневата зависимост и го публикуват в профилите на политиците във Фейсбук.

"Време е всички ясно да заявим своята позиция и да се обявим против тютюневата зависимост, която твърде дълго погубва животите на българите", коментира д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.

България е на челно място в Европейския съюз по обща смъртност - 18 на 1000 за 2020 г. при средно за ЕС - 11,6 на 1000, алармират от Коалицията. По данни на СЗО, в глобален план тютюневата индустрия погубва близо 8 милиона човешки живота ежегодно, чрез хронични незаразни болести, пряко или косвено предизвикани от употребата на нейни продукти.