"Надявам се българското общество да прояви разбиран по отношение на това, че парите за сигурност е по-добре да се отделят на време, а не като се случат лошите неща". Това заяви пред Нова телевизия заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов относно провелия се вчера Консултативен съвет за национална сигурност.

Радев настоява за план кога парите за отбрана стават 2% от БВП
Обновена

Радев настоява за план кога парите за отбрана стават 2% от БВП

Държавният глава изрази удовлетворението си от постигнатото на КСНС

"Спорове нямаше. Имаше различни становища", коментира Каракачанов. По думите му само Корнелия Нинова е изразила несъгласие по въпроса, че трябва да се отделят допълнителни средства за сигурност и отбрана. "Имайки предвид предизвикателствата пред България - говорим главно за проблемите в Близкия Изток, потока от бежанци... събитията в Черноморския район и Западните Балкани... трябва да се повишат средствата за сигурност", обясни военният министър.

Според Каракачанов се предвижда леко увеличение на бюджета на министерството на отбраната. Той не посочи колко точно е средната заплата на служителите в сектора, но поясни, че един войник от армията, който сега е започнал да служи, получава по 608 лв. заплата и 120 лева порцион за храна.

Борисов отчита нуждата и от самолети, и от танкове
Обновена

Борисов отчита нуждата и от самолети, и от танкове

Отбранителната ни индустрия работи и сега на пълен оборот

Относно новите самолети и танкове военният министър коментира, че подкрепя мнението на премиера Борисов, че модернизацията на армията трябва да се движи успоредно. "Миналата година Народното събрание гласува два проекта - за изтребители и кораби". Успоредно с тези проекти било необходимо да се изработи "нова българска военна машина", която да е в полза на обществото при бедствия и аварии, посочи Каракачанов.

Предвиденият бюджет за тези два проекта възлиза на 2 млрд. и 400 млн. лв., допълни Каракачанов. Той поясни и че планът на премиера Борисов бил тези средства да се изплащат на малки вноски за по-дълъг период от време.

Борисов още не знае как и защо избрали самолета "Грипен"
Обновена

Борисов още не знае как и защо избрали самолета "Грипен"

Радев искал само повишаване на възнагражденията

По думите на Каракачанов българската пехота има нужда от 240 нови бойни машини. Той обаче не можа да посочи колко струва една такава машина.

Относно задължителната казарма министърът коментира, че такива мерки все още не се предвиждат, но било хубаво, че по темата има обществен дебат.

Михо Михов: Връщането на казармата – само след обществен дебат

Михо Михов: Връщането на казармата – само след обществен дебат

Първо да се изпълни заложеното за професионалната армия...

Според Каракачанов такова обучение е необходимо, но на този етап било предвидено да има военно обучение в училищата, както и да се въведе принципът на доброволност - всеки младеж над 18-годишна възраст, може да постъпи в армията.