Как по-ефективно да се насочат парите от предприсъединителните фондове за страните от Западните Балкани. Това обсъдиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене на среща в Министерския съвет. Темата е в контекста на приобщаването на страните от Западните Балкани към ЕС, информираха от МС.

Борисов смята, че европейската перспектива на западнобалканските държави е от ключово значение за стабилността и сигурността в региона. Затова е важно да се инвестира сериозен финансов ресурс. Според Борисов с инвестиции ще се помогне на утвърждаване на върховенството на закона, административната реформа, околната среда, инфраструктурата в тези страни. Той подчерта, че за евроатлантическия път на страните от Западните Балкани е необходима европейска подкрепа, за да се засили регионалното сътрудничество във всички сфери.

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Всичките 28 членки са одобрили текстовете на декларацията

Близо 17 млрд. лв. са отпуснати за периода 2007-2020 г. като предприсъединителна помощ за страните от Западните Балкани.

Европейската сметна палата отчита, че като цяло тези средства се изразходват ефективно, въпреки някои недостатъци на националните органи, и са подкрепили стартиралите в тези държави реформи. Клаус-Хайнер Лене препоръча по-нататъшна подкрепа на регионалното сътрудничество и използването на политическия диалог за постигане на резултати, особено в областта на върховенството на закона и публичната администрация.

Еврофинансовият инспектор поздрави премиера Борисов за активната му роля за процеса на интеграция на страните от Западните Балкан. Лене очаква положителни резултати след срещата на върха тази седмица в София.

Клаус-Хайнер Лене и българският представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова са в София за участие в конференция. Тя е организирана в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.