Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери, информират от пресслужбата на Министерски съвет.

Джафери е на посещение у нас по повод гласуването в НС на законопроекта за ратифициране на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония.

Българският парламент ратифицира приемането на Северна Македония в НАТО
Обновена

Българският парламент ратифицира приемането на Северна Македония в НАТО

И без БСП депутатите събраха кворум в парламента

В хода на срещата си двамата обсъдиха отличното сътрудничество между София и Скопие в последните години, както и усилията на България за подпомагане на евроатлантическия път на Македония.

Премиерът Борисов подчерта, че България е последователна в подкрепата си за Македония - и с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г., и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., както и днес, когато депутатите одобриха ратифицирането на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония.

Министър-председателят акцентира и върху значението на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност и допълни, че страните от региона трябва да работят активно за повишаването на БВП.

"Колкото сме повече свързани по региони, толкова са по-големи перспективите за инвестиции, за мир и за просперитет", каза Борисов.

По думите му с осъществяването на проекта за коридор №8 регионът ще изглежда по различен начин.

От своя страна Джафери благодари на българското правителство за усилията, които страната ни положи и продължава да полага за Македония. Само с тясно сътрудничество и добросъседство страните ни можели да вървят напред.

Караянчева вече вижда ползите от Договора за добросъседство с Македония

Караянчева вече вижда ползите от Договора за добросъседство с Македония

България ще продължи да подкрепя съседката си за присъединяване към ЕС и НАТО