Кворум ще бъде необходим само за откриване на заседанията на НС и за приемане на законите.
Присъствието на 121 депутати в зала вече няма да бъде задължително, за да има заседание на парламента. Тази промяна в Конституцията беше одобрена от временната комисия за поправките в основния закон.

Народното събрание ще има отделен бюджет, стана ясно след като временната конституционна комисия подкрепи предложението на второ четене, уточняват от Дарик радио.

То беше мотивирано от нуждата средствата за парламента да бъдат отделени в самостоятелен член в проектобюджета, а не в рамките на бюджета на всички институции в изпълнителната власт.

Така ще се възстанови балансът между властите, като се подчертае независимостта на законодателната власт, обясниха вносителите.
Най-сериозният спор на днешното заседание при обсъждането на предложенията за промени в Конституцията предизвика текстът, свързан със смяната на задължителната наборна служба.

От НДСВ И ДПС се обявиха срещу предложената от трима леви депутати редакция на текста, която според представители на БСП създава двусмислие и отваря вратичка за връщане на задължителната военна служба.

След дебати беше подкрепена промяна, с която в Конституцията ще се запише, че подготовката на „Гражданите за защита на отечеството" се урежда със закон.

От опозицията нарекоха текста експеримент, който подменя първоначалната идея на тази поправка.

Очаква се второто гласуване на четвъртата поправка да бъде на 19-ти декември.