След скучни изказвания, мнозинството пребори президентското вето. Депутатите отново дадоха „зелена светлина" на Изборния кодекс. „За" новите правила бяха 138, 80 от ГЕРБ се обявиха „против".

Закривам заседанието, утре в 9.00 часа да не закъснеете, заръча на финала председателят на НС Михаил Миков.

Днес сутринта 125 депутати се регистрираха в началото на пленарното заседание и така се събра нужният кворум за старт на заседанието.

Припомняме, за да бъде зачетено ветото на държавния глава „За" трябваше да гласуват поне 121 депутати. От кворума днес стана ясно, че Изборният кодекс „ще се пребори" с указа на Росен Плевнелиев, с който той връща за ново разглеждане текстове от новите изборни правила.

Ветото на Плевнелиев върху кодекса падна на ниво комисия


Още...

Може би заради обречеността на президентското вето лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си тръгна от парламента 12 минути след началото на днешното заседание и по този начин няма да даде гласа си за ветото на държавния глава.

Очаквано още в началото на днешните дебати в парламента за ветото на президента върху текстове на Изборния кодекс опозицията от ГЕРБ обявиха, че ще гласуват "Против" повторното приемане на новите изборни правила.

Зам.-шефът на парламента и основен автор на Изборния кодекс Мая Манолова представи за пореден път пред колегите си плюсовете според нея на кодекса и призова Народното събрание да го приеме повторно.

Въведената преференция, която позволява пренареждане на листите и гарантираната тайна на гласуването са само част от успешните текстове, които представи червената Манолова.

Защо Плевнелиев не е в НС да си защити ветото, пита Манолова

 

Още...

Защо Плевнелиев не е в НС да си защити ветото, пита Манолова

"Ще успеят ли българските граждани чрез преференции да пренаредят листите?", попита от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов и сам намери отговор - "Това няма да се случи. Уважаеми дами и господа, вие няма да може да пренаредите листите".

Бившите управляващи са недоволни от забавеното приемане на кодекса, тъй като той е бил първоначално обещан за месец октомври, а след това за края на годината.

"Не трябва да приемаме такива сериозни промени в изборното законодателство последните шест месеца преди избори. До европейските избори остават обаче два месеца и половина, а ние все още нямаме нов Изборен кодекс", мотивира съгласието си с държавния глава още Ципов.

Герберът заподозря, също така, че по отношение на Централната избирателна комисия ще има една непрозрачна процедура.

Филип Попов от БСП обяви, че е подходил с надежда към ветото, че президентът ще открие нещо ново и полезно, което депутатите са пропуснали. "Останах си само с очакванията", сподели Попов. Според него във ветото липсва каквато и да било правна логика и последователност. Ветото е политическо и не отразява реалните очаквания на обществото, а е изразител на тясно партийни нагласи, обяви той.

Червеният депутат остро разкритикува факта, че се говори за електронно гласуване без да се отговори на въпроса по какъв начин ще се гарантира анонимността в интернет. Кой ще контролира дали зад гласуващия няма да има някой "съветник", попита Попов.

Ветото е важна процедура и правомощие на президента и трябва да се използва внимателно, прозрачно и отговорно. Това вето обаче не решава никакви проблеми и правни пропуски, а прави популистки движения, заключи Попов.

За да брани ветото на Росен Плевнелиев, на трибуната застана Данаил Кирилов от ГЕРБ, който призна, че опозицията се присъединява към голяма част от въпросите, поставени от държавния глава. "Защо попитахме Венецианската комисия, след като не изчакахме окончателно и становище", попита Кирилов.

Според ГЕРБ разделянето на процедурата по конституиране на Централната избирателна комисия на две представлява форма на частично отнемане на правомощията на президента, като не става ясно защо се предприема тази крачка.

Кирилов бе категоричен, че управляващите погрешно правили внушения, че преференциалният вот е равен на мажоритарния вот. "Това е форма на изразяване на индивидуално личностно предпочитание, но само в рамките на листите", настоя той.

Янко Янков от ДПС също взе думата. Партията му имала по-сериозни очаквания към ветото на държавния глава. Янков отново акцентира на „болната тема" за ДПС - уседналостта. Заради нея много българи, живеещи в чужбина, нямало да могат да упражнят правото си на глас. ДПС няма да подкрепи ветото на президента, обяви Янков.

Герберката Десислава Атанасова заподозря мнозинството, че се опитва да претупа дебата. Учудва ме мълчанието на „Атака", подчерта тя. Чували се само аргументи в подкрепа на Изборния кодекс. Беше обещано електронно гласуване, беше обещана мажоритарност, припомни тя заявките на управляващи за промени в изборните правила.

Новост е съставът на ЦИК, което според нея явно е била целта - да се назначат партийни кадри в изборната администрация. Атанасова каза, че не е създаден избирателен район „Чужбина",  с което са ощетени сънародниците ни зад граница.