Венцислав Върбанов и Анастасия Мозер напускат парламентарната група на Български народен съюз (БНС) и се присъединяват към групата на ОДС в парламента, предаде БНР.

В ОДС отиват и трима депутати от Съюза на свободните демократи - Стефан Софиянски, Румен Ангелов и Борислав Българинов, които в момента са независими.

След рокадата в Български народен съюз остават с 9 депутати, което е под критичния минимум за парламентарна група, тъй като изискването е 10 депутати да съставят парламентарна група.

Припомняме, причина за напускането на двамата е коалирането на Каракачанов с "Лидер" на Ковачки и Земеделския народен съюз на Личев, които заедно направиха Движение "Напред".

Красимир Каракачанов заяви категорично, че след напускането на Анастасия Мозер и Венцислав Върбанов депутатите в партията остават 13, а не 9 (не знаем как смята г-н Каракачанов, бел.ред.).

Лидерът на ВМРО призна, че няма информация за напускането на Мозер, защото тя е извън страната.

„Това все пак е лично решение", заяви Каракачанов. Според негo, не е необходимо привличане на нови независими депутати към партията, защото Движение „Напред" продължава.

„Всичко трябва да е ясно в страната. СДС се обединяват със своите подсъдими, но това е хубаво. Те трябва да си поемат отговорността", коментира още Каракачанов.

От БНС коментираха, че не се притесняват от напускането на петимата им колеги (само Мозер и Върбанов са настоящи техни колеги, бел.ред.).

Съвсем нормално е тези, които са разделили дясното, да се опитат да го обединят отново, коментира членът на БНС Бойко Ватев.
Групата няма да се разпадне, оттук тръгва движение "Напред", посочи той. Ватев уточни, че се водят разговори за попълване на състава на ПГ.

Някои си купуват фабрика на 8 септември, коментира Борислав Китов излизането от ПГ на БНС на петимата народни представители.

Има решение на политическото ръководство на партия "Обединени земеделци" да приеме поканата на ОДС за създаване на нова парламентарна група, отбеляза Венцислав Върбанов.

Създаването на тази парламентарна група е първата крачка към дясното обединение, коментира Борислав Българинов от ССД, в момента независим депутат.

Председателят на ОДС Йордан Бакалов съобщи, че канят останалите опозиционни парламентарни политически сили на обща среща в понеделник, на която да обсъдят антикризисните мерки преди приемането на бюджета за 2009 година.