Парламентът е приел годишния доклад за дейността на Държавна агенция "Национална сигурност" за 2009 г. Това съобщи ротационният председател на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов, цитиран от БиТиВи.

Документът беше обсъждан по време на закрито заседание, тъй като в него има класифицирана информация.

Костов заяви, че в доклада няма анализ за дейността на старото ръководство, като според него обяснението за това е, че новото ръководство още не се е укрепило.

Председателят на агенцията Цветелин Йовчев посочи, че липсата на анализ на старото ръководство е, че работата трябвало да се фокусира върху предстоящите дейности. Всички слабости ги имаме предвид, допълни директорът на ДАНС.

След анализ при закрити врата е станало ясно, че има определени навлизания на чужди служби, които смущавали страната.

Иван Костов предупреди, че неизпълнението на приоритети като влизане в шенгенската зона, в зоната на еврото и усвояването на еврофондовете са заплаха за националната сигурност.

Комисията за контрол на ДАНС е отчела като положителни страни работата на съвместните екипи, които се борят с организираната престъпност и спирането на изтичане на информация и използването на агенцията за политически цели.

Пред журналисти Цветлин Йовчев отрече в агенцията да има сигнал срещу председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Медийни публикации посочиха името на Пенгезов като висшия магистрат, за който има данни да е свързан с операция Октопод. Вчера Пенгезов обясни, че Цветлин Йовчев му е казал в телефонно обаждане, че има анонимен сигнал срещу него за получени пари, за да освободи Антон Петров.

"Няма такъв сигнал в ДАНС, в който да се визира името на г-н Пенгезов или на който и да е съдия от Апелативния съд, както и не е имало, съпругата му по силата на задълженията си не е имала достъп до информация, която се съдържа в сигналите, а и такъв сигнал няма", заяви Йончев.