Парламентът приключи работа за днес, без да приеме изобщо дневния си ред, стана ясно от думите на председателя Ива Митева от "Има такъв народ", която излезе от Председателския съвет, продължил близо 2 часа и половина. Основният камък на раздора са промените в Изборния кодекс. Против тях протестира отвън и вече извънпарламентарната партия ВМРО.

Решението беше да свикам пленарно заседание от 9 ч. утре, в чийто дневен ред влиза довършване на правилника на НС и Изборния кодекс на второ гласуване. Утре в 8.30 ч. ще има отново Председателски съвет., съобщи председателят Ива Митева. Тя обясни, че има възможност водещите комисии да внесат промените в дневния си ред и да ги обсъдят.

На въпрос дали в НС се формира тройна коалиция от ДПС, ГЕРБ и БСП, Митева отговори, че не смята, но се вижда, че конфигурацията е такава, че трудно се събират мнозинства и трудно се вземат решения.

Ива Митева коментира и дали утре очаква отново да се случи същото с програмата за работа на парламента. "От разговорите, които проведохме, обстановката е спокойна. Смятам, че ще съберем необходимите гласове за откриване утре на заседанието и провеждането му", каза тя.

Депутатите не се разбраха за дневния ред
Обновена

Депутатите не се разбраха за дневния ред

Безпрецедентна ситуация в парламента

Обясни, че петък е почивен ден, народните представители ще имат време до 18.00 ч. да си внасят предложенията за другата седмица, а следващата сряда е ден на опозицията и депутатите ще имат възможност да си внесат точки, които трябва да се разгледат.

ГЕРБ са получили доклад за промените в ИК, който е с взаимоизключващи се предложения, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ на излизане от съвета. "Настояваме да има достатъчно време, за да може и парламентарните групи да формират позиция по текстовете и тази позиция всяка от парламентарните групи да защитава, когато и да е следващото заседание на Народното събрание. При всички положения трябва да направим опит утре парламентът да заседава. Дали и колко ще работим - това зависи от волята на парламентарните групи", обясни тя.

Депутати смятат, че се отива на нови избори

Депутати смятат, че се отива на нови избори

Ако партиите на протеста излъчат кабинет, той ще бъде задушен

Мая Манолова от своя страна апелира председателя на НС, ръководството на председателите на парламентарните групи "незабавно важните за хората теми да влязат в пленарна зала". Докато Народното събрание се занимава с промяната на правилника си, на пристанище Варна - Запад са разтоварени 7000 тона боклук от Третия свят, Доминикана и Великобритания. Тя е категорична, че "Изправи се! Мутри вън!" ще огласи публично имената на депутатите, които блокират разглеждането на законопроектите и блокират дневния ред.

Николай Хаджигенов отново коментира "харченето на пари от джипа на премиера в оставка Бойко Борисов за наша сметка в продължение на 4 години".

Изборният кодекс не е това, за което сме тук. Основните причини да сме в парламента, са финансова, социална част, правосъдие, дори не ползваме паркинга на НС, категоричен е той.

ВМРО връчи фес, вместо мандат на ИТН

ВМРО връчи фес, вместо мандат на ИТН

Настояха президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс