Парламентът отказа да освободи Севджан Съдкъев като член на Надзорния съвет на Агенцията за публичните предприятия и контрол, съобщава БТА.

"За" оставката му гласуваха 108 депутати, 55 бяха "против", а 62 се въздържаха.

Точката беше включена допълнително в дневния ред.

Заместник-председателят на Народното събрание Йордан Цонев обяви, че е постъпила молба от Съдкъев да бъде освободен от длъжността.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова депутатите, които не са от ДПС, да не узаконяват като безучастни наблюдатели на едно мафиотско разчистване на сметки това, което в момента ДПС искат. Той настоя всички да гласуват против освобождаването на въпросния човек.

"Не разбирам защо си затваряме очите за това, което се случва в момента в държавата. Една парламентарна група - на ДПС, в момента провежда чистка в държавата, Пеевски разчиства хората на Доган", отбеляза Костадинов и допълни, че и днес изключеният Рамадан Аталай обяснява за невероятния сблъсък и разцепление в момента във втората политическа сила в държавата.

Делян Пеевски: Аз съм председател на ДПС и изпълнявам волята на хората!

Делян Пеевски: Аз съм председател на ДПС и изпълнявам волята на хората!

Единодушно ПГ на ДПС изключи Рамадан Аталай

Костадинов счита, че би било редно човекът, който си подава оставката, да дойде и да обясни какви са мотивите му. Той посочи, че има и друга такава точка в дневния ред.

"Ние тук в какво сме се превърнали - в натискачи на копчета, които да одобряват разчистването на терена от страна на Пеевски", възмути се лидерът на "Възраждане".

Йордан Цонев, ръководещ заседанието, на няколко пъти се опита да го прекъсне, защото не говорил по точката, и му направи забележка за използване на оскърбителни думи, като "мафиотска организация".

След отказа да се приеме оставката на Съдкъев, по искане на ПГ на ДПС, беше дадена 15 минути почивка.

В дневния ред на пленарното заседание беше включена и точка за освобождаване от длъжност на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор", Владимир Савов - също заради подадена от него оставка.

Пловдивското ДПС се пренесе в НС да иска оставката на Аталай

Пловдивското ДПС се пренесе в НС да иска оставката на Аталай

Юксел Расим: Всяко семейство има проблеми, но развод в ДПС няма

Впоследствие обаче парламентът първо прие, а след прегласуване отхвърли оставката на Савов.

При първото гласуване, оставката беше подкрепена със 116 гласа "за", 40 "против" и 70 "въздържал се". След искане за прегласуване от Костадин Костадинов обаче оставката бе отхвърлена със 108 гласа "за", 40 "против" и 72 "въздържал се".

Искам да се обърна към шест човека от БСП, двама от "Величие" и един от ПП-ДБ, които са гласували предложението на Пеевски да бъде оттеглен този човек, защото това е истината, заяви Костадинов.

"Ако тези шест човека от БСП гласуват с "против" или "въздържал се", предложението на Пеевски няма да мине. Ако повторят своя вот - предложението на Пеевски ще мине и ще стане ясно, че Пеевски има шест човека в БСП, двама във "Величие" и минимум един от ПП-ДБ, правете си сметката", подчерта лидерът на "Възраждане".

Цонев уточни, че оставката е подадена от Савов и това, което Костадинов е изрекъл от трибуната, е било фактическа неистина, поради което му направи официално бележка.

След отхвърлянето на оставката, Йордан Цонев отново обяви прекъсване на заседанието.

Рамадан Аталай: Има разрив между Пеевски и Доган

Рамадан Аталай: Има разрив между Пеевски и Доган

Ахмед Доган разпоредил ДПС да не подкрепя правителството на ГЕРБ