Предизборен дебат между представители на водещите политическите партии проведе Bulgaria ON AIR.

В него участваха Даниел Митов от ГЕРБ, Георги Свиленски от БСП, Асен Василев от "Продължаваме промяната", Владислав Панев от "Демократична България" и Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Да се включат в дебата отказаха от "Има такъв народ" и ДПС.

Относно здравеопазването Даниел Митов заяви, че служебните кабинети на Радев не са успели да планират добре решението на пандемичната криза. Според него ваксинационната кампания е трябвало да започне преди лятото.

Свиленски пък изтъкна, че трябва да бъде отворен държавният резерв за нуждите на медиците.

От своя страна Асен Василев бе категоричен, че не трябва да се въвежда задължителна ваксинация и се обяви твърдо срещу метода "или си ваксиниран, или си изгонен от работа".

Манолова пък припомни, че България е била единствената страна, в която тестовете се плащаха по 120 лв. Според нея болниците не трябва да бъдат търговски дружества, но само това нямало да реши сериозните проблеми.

Според Панев пък е необходима много сериозна работа за реформа в здравеопазването.

"Алфа Рисърч": ГЕРБ води убедително, все повече трудности за Румен Радев

"Алфа Рисърч": ГЕРБ води убедително, все повече трудности за Румен Радев

Седмица преди изборите парламентарния вот привлича по-висок интерес от президентската надпревара

Относно доходите на хората той заяви, че едно от решенията за по-ниски нива на инфлация е поддържането на по-нисък бюджетен дефицит.

Митов обвини служебното правителство за инфлационния натиск върху обществото. Бившият служебен министър на финансите Асен Василев обаче отхвърли обвиненията и обясни, че инфлацията в България в голямата си степен е внос.

Според Манолова са натрупани много местни причини, свързани с тежката корупция в държавните енергийни дружества.

От своя страна Митов подчерта, че Българската банка за развитие в момента е в трагично състояние.

България трябва да се стреми да се интегрира в рамките на ЕС и НАТО, като продължава да развива своите отбранителни способности и да модернизира институциите си, заяви още той по отношение на мястото на страната ни във външнополитическата сцена.

Според Свиленски във външната политика България има нужда от държавник, който да защитава интересите на българите. Важните проблеми били присъединяването на Северна Македония към ЕС и третият пол и джендър идеологията.

Трябва да поставим някои остри теми в ЕС като дали миграцията да е по модел като в Канада, където ЕС се допускат само хора от определени специалности, или миграцията ще продължи по сегашния модел, заяви от своя страна Василев.

Изследване: ГЕРБ с комфортна преднина, ПП обират протестния вот

Изследване: ГЕРБ с комфортна преднина, ПП обират протестния вот

Четвърти остават "Има такъв народ"

Панев се съгласи със Свиленски и Василев, че България трябва да отстоява собствените си позиции, като на свой ред подчерта необходимостта страната ни да се обвърже по-дълбоко със Западните Балкани.

Манолова също подчерта, че решенията по външнополитически теми би следвало да се вземат в България и да се защитават навън, а не да се вземат отвън и да се защитават в България.

По отношение на енергетиката по време на дебата, организиран от Bulgaria ON AIR, Митов предупреди, че на бизнеса и крайните потребители януари месец най-вероятно ще им се наложи да плащат много по-голяма цена на електричеството, ако не се вземат спешни мерки.

По думи на Свиленски още една система е доведена в критично състояние през последните 30 години.

Въпросът за текущите цени на електроенергията е свързан с лошо управление на сектора и дружествата, съгласи се и Василев.

Според Панев има достатъчно механизми, по които индустрията да си гарантира приемливи цени на електроенергията.

Манолова пък подчерта, че тежките кражби в енергетиката и в държавните енергийни дружества могат да бъдат пресечени чрез смяна на ръководствата на бордовете.

Митов заяви, че е много важно след третите парламентарни избори тази година да бъде възстановен нормалният политически диалог в парламента.

Манолова пък подчерта, че очакванията на хората от площадите е да има правителство на протеста и промяната.

Свиленски също настоя, че след 14 ноември България трябва да има работещ парламент, редовно избрано правителство, за да решава всички проблеми и кризи.

Василев увери, че от "Продължаваме промяната" са отворени да говорят как да се състави правителство и как то да помогне България да излезе от всички кризи, в които е в момента.

Темата, около която трябва да се обединим след изборите, трябва да бъде за бъдещето на България, категоричен бе и Панев.