"Листите на партиите се пълнят в момента с хора, които са по принцип по-известни и могат да допринесат за по-голяма разпознаваемост. Това е от гледна точка на факта, че в голяма степен повечето депутати и хора в политиката са по-неизвестни. Малка част от влизащите в парламента са активни, и не събират много популярност. На практика гражданските квоти се разбират като отваряне на политика към по-широко представителство. Това правят и ГЕРБ, и БСП, виждаме колко спортисти влизат вътре в техните листи"

Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова пред БНР.

По думите ѝ за това действие има много позитиви, но има негативи, като това, че тези лица влизат в неизразен конфликт с политическите активисти.

ГЕРБ дърпат с над 5% пред БСП месец преди изборите

ГЕРБ дърпат с над 5% пред БСП месец преди изборите

Голяма вероятност за 6- или 7-партиен парламент вижда "Алфа Рисърч"

"Много естествен например е изборът на лекарите в листите. По принцип темата на деня, става тема на политиката и на медиите. Медиите изведоха нови лица, а здравеопазването в криза се управлява от лица, които са свързани с проблемите на Ковид-19. Те стават интересни за политическите партии", посочи още проф. Христова.

По темата за преднината на ГЕРБ пред БСП от 3 до 5% : "Има една голяма част от хората, които не са се определили, и точно те ще решат съотношението на политическите партии в новия парламент. Специално за ГЕРБ разликата с БСП расте. ГЕРБ загуби подкрепа, но в същото време опозиционният вот се раздели между много партии, които не са достатъчно харесвани от гражданите. Няма лидер на негативния вот, защото президентът РУмен Радев не участва в изборите. Той единствено е припознал Мая Манолова и формацията към нея", поясни Христова. 

"Барометър" дава 5% преднина на ГЕРБ пред БСП

"Барометър" дава 5% преднина на ГЕРБ пред БСП

Агенцията оповестява данни и за евентуални президентски избори