През последните дни за съжаление станахме свидетели на една партизация, на едно парцелиране като че ли на един такъв въпрос, който всъщност е общонационален. Това каза в ефира на bTV доц. Наум Кайчев от Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и РСМ във връзка с френското предложение по спорните въпроси между страната ни и Република Северна Македония и ветото на България за преговорите за членство на РСМ в Европейския съюз.

"Видяхме, че различни партии излизат с различни съобщения, с различни позиции, всяка - придърпвайки чергата към себе си. И за съжаление станахме свидетели на прехвърляне на топката на отговорности между различни държавни институции - и Министерски съвет, Народно събрание, отчасти МВнР. А всъщност въпросът е общонационален, трябва да има едно единство, един консенсус, какъвто съществуваше досега и какъвто принципно съществува в българското общество", заяви доц. Кайчев.

По думите му Консултативният съвет е подходящ за постигане на подобен консенсус.

Световните агенции: Кризата и РСМ  свалиха правителството на Кирил Петков

Световните агенции: Кризата и РСМ свалиха правителството на Кирил Петков

Само след 6 месеца на власт

Историкът каза още, че в пакета предложения на френското председателство на Съвета на ЕС въпросите, свързани с общата история, са засегнати само индиректно, чрез включване в преговорната рамка на Договора за добросъседство и на неподписания за момента двустранен протокол, който разглежда в детайли и дава насоки за дейността на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси.

"Този документ, който е на масата, не е безгрешен и той не посреща разбира се всички наши очаквания", изтъкна той. "Основната забележка е свързана с официалния език на РСМ. С това предложение фактически след едни едностранни декларации ще се позабрави малко за нашата позиция и той ще продължи напред без забележки. Докато знаете позицията на нашите езиковеди каква е - че това е втора писмена, югозападна регионална норма на българския език. От друга страна, чисто дипломатически това е официалният език спрямо Конституцията на РСМ", обясни доц. Кайчев.

ГЕРБ официално поиска Петков да одобри френското предложение на РСМ

ГЕРБ официално поиска Петков да одобри френското предложение на РСМ

Кирил Петков така и не успял да изготви българско предложение по казуса и се скрил

Според него няма никаква причина тази формулировка, която е от 1999 г., сега да отпада.

"В преамбюла на Конституцията на РСМ е включен един раздел, в който се казва, че тя е образно казано държава на седем народа - основният, който е определен от Конституцията, македонският народ, и части от още шест други народи. Така че, българският народ ще стане част от Конституцията на РСМ. Най-вероятно това се има предвид за действия в бъдеще и по този начин ще се получи едно равноправие на гражданите с българско самосъзнание, с български произход в съседната ни страна", заяви доц. Наум Кайчев.

ДПС внесоха в НС френското предложение за РСМ

ДПС внесоха в НС френското предложение за РСМ

Според Делян Пеевски: Вотът е първа крачка към сваляне на олигархията

Темата коментира и Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. "Смятам, че премиерът в оставка за пореден път нарушава Конституцията, тъй като там е разписано, че външната политика на Република България се определя и води от Министерския съвет", посочи той.

Керемедчиев отбеляза, че МС е компетентен води преговори и да взима решения по външнополитически въпроси, а парламентът може да ратифицира споразумения и да прави корекции по тях.

"Не може, когато дойде предложение, френското предложение, Министерски съвет без да го погледне и да го прочете, да го метне във Външна комисия в парламента, която 6 дни да не се събере, която трябва да вземе решение, да го вкара в парламента на първо, второ четене и след това да се вземе решение, което трябваше да се вземе досега", каза още то.

Ковачевски: РСМ официално не е получила предложение, одобрено от ЕС

Ковачевски: РСМ официално не е получила предложение, одобрено от ЕС

Премиерът посочи ключови искания на Скопие

От своя страна Бисерка Бенишева от ПанЕвропа заяви, че 26 държави членки и 2 страни кандидатки чакат решението на България. "Нашата вътрешна процедура трябва да бъде приключена възможно най-бързо, за да не държим партньорите си в ЕС в очакване", подчерта тя.

Тя обясни, че всъщност в случая страната ни трябва да одобри преговорната рамка, която визира какви изисквания ще отстоява Европейският съюз в хода на преговорите и ангажиментите на страната кандидат.

Дипломатът посочи още, че в момента френското председателство предлага ревизиран вариант на блокирания от страната ни документ от 2019 г., за да могат да се удовлетворят исканията на България.

Привърженици на ВМРО и ГЕРБ се сблъскаха пред къщата на Борисов в Банкя

Привърженици на ВМРО и ГЕРБ се сблъскаха пред къщата на Борисов в Банкя

Джамбазки иска обяснение за подкрепата на френското предложение за РСМ