До напрежение между привърженици на ВМРО и ГЕРБ пред къщата на експремиера Бойко Борисов в Банкя се е стигнало тази вечер, съобщи "Нова".

Повод за сблъсъците стана решението на ГЕРБ да подкрепи френското предложение за вдигане на ветото на Северна Македония за старта на преговорите за членство в ЕС.

Съпредседателят Ангел Джамбазки обясни, че ВМРО са търсили среща с бившия премиер, за да обсъдят решението на ГЕРБ, но тъй като не са успели да установят контакт, са отишли пред неговата къща.

ГЕРБ официално поиска Петков да одобри френското предложение на РСМ

ГЕРБ официално поиска Петков да одобри френското предложение на РСМ

Кирил Петков така и не успял да изготви българско предложение по казуса и се скрил

"Дойдохме да се видим с него, той от своя страната беше органзирл свои съмишленици, които да го защитават", каза Ангел Джамбазки.

Двете групи са стигнали до словесни нападки и физически сблъсък, които са довели до няколко разкъсани тениски.

"Уведомихме народните представители от ГЕРБ, които бяха на място какви са нашите искания към тях и какво трябва да бъде включено утре в гласуването на външна комисия и в НС. Проведохме доста емоционален дебат, но сега нещата са кротки", поясин евродепутатът. "Имаме обещание от народните представители от ГЕРБ, че предложенията, които направихме ще бъдат внесени утре", допълни още той.

ВМРО с протестна тренировка пред дома на Кирил Петков
Обновена

ВМРО с протестна тренировка пред дома на Кирил Петков

Настояват да видят документите по френското предложение за РСМ

Припомняме, че предишния ден привърженици на ВМРО начело с двама от съпредседателите на партията - Ангел Джамбазки и Александър Сиди, се събраха пред дома на премиера Кирил Петков.

Джамбазки обясни, че причината за протеста им е, че искат да чуят от премиера отговори на въпроси, които според ВМРО са важни по отношение на "двойната външна политика" към Северна Македония.

Той настоя да бъдат показани документите по т.нар. френско предложение относно РСМ за даване на съгласие за започване на преговорите с ЕС и да стане ясно каква ще бъде българската позиция.

Президентът Румен Радев обвини премиера, че блокира и най-доброто предложение за РСМ.

Миналата сряда Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание.

Преди това именно тази тема се превърна в причина за напускането на ИТН на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.