Привърженици на ВМРО начело с двама от съпредседателите на партията - Ангел Джамбазки и Александър Сиди, се събраха пред дома на премиера Кирил Петков.

Те са блокирали изхода с настояване да разговарят с него. Това се случва в деня, в който предстои вот на недоверие срещу правителството.

Джамбазки обясни, че причината за протеста им е, че искат да чуят от премиера отговори на въпроси, които според ВМРО са важни по отношение на "двойната външна политика" към Северна Македония.

Той настоя да бъдат показани документите по т.нар. френско предложение относно РСМ за даване на съгласие за започване на преговорите с ЕС и да стане ясно каква ще бъде българската позиция.

Каракачанов за френското предложение: Чиновници отбелязват точка

Каракачанов за френското предложение: Чиновници отбелязват точка

Изнася и кратък урок по история на ВМРО на Кирил Петков

Джамбазки настоя за конкретни отговори от Петков за неговата позиция по казуса, а не "да шикалкави в типичния си стил".

Ако отговорите не ни удовлетворяват, а предполагам, че няма да ни удовлетворят, за пореден път ще поискаме неговата оставка, обобщи евродепутатът.

Той допълни и че от ВМРО настояват за заседание на парламентарната комисия по външна политика, каквото в момента се отлагало.

"В момента виждаме отлагане, губене на време, тактически ходове с оглед вота на недоверие. Това, че не се разглежда и показва предложението ми говори, че г-н Петков се страхува да го внесе, защото се страхува от ескалация преди вота", коментира Джамбазки.

Темата Македония е най-важна, по думите на Джамбазки. Затова и от ВМРО са готови като партизани да гонят Кирил Петков навсякъде, и до Брюксел да стигнат.

На мястото има и полиция. 

Премиерът се е измъкнал през заден изход от дома си, съобщи впоследствие Джамбазки.

Докато той говореше на пряко включване по БНТ, една жена го доближи и запита: "Какво търсите тук? Обсаждате. Аз съм избирател и с нашите пари задавате въпроси - задавайте ги, където им е мястото. За това, че Кирил Петков не е отишъл да живее като другите зад огради. Идете да събирате дивиденти в една публична ситуация".

По думите на Ангел Джамбазки, са били нападнати от ентусиазирана защитничка на Петков.

В 11.00 часа ВМРО ще отидат пред Народното събрание и ще поискат оставката на премиера. По-късно ще има и протест пред парламента под наслов "Не предавай Македония".

Припомняме, вчера президентът Румен Радев обвини премиера, че блокира и най-доброто предложение за РСМ.

Миналата сряда Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание.

Преди това именно тази тема се превърна в причина за напускането на ИТН на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.

Президентът обвини Петков, че блокира и най-доброто предложение за РСМ

Президентът обвини Петков, че блокира и най-доброто предложение за РСМ

Националната рамкова позиция може да се актуализира само от кабинета