Депутатите от парламентарната група на ДПС са внесли в деловодството на парламента предложение за решение на Народното събрание, което да одобри предложения от френското председателство проект на преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в парламента, след като ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" свалиха кабинета Петков.

ДПС виждат от една година министрите в кабинета Петков не направили нищо в настоящата посока. Те се опитваха да пречат на този процес, като непрекъснато в Брюксел говореха едно, а в България обратното, коментира лидерът на ДПС.

Европейското бъдеще на страните от Балканите е и трябва да е неотменим приоритет на България. По време на Българското председателство на Съвета на ЕС при наличие на политически консенсус се достигнало до нов етап за страните от Западните Балкани. Ние свършихме необходимото условие да има внесено предложение в парламента, за да може Народното събрание да се произнесе, подчерта Карадайъ.

ГЕРБ официално поиска Петков да одобри френското предложение на РСМ

ГЕРБ официално поиска Петков да одобри френското предложение на РСМ

Кирил Петков така и не успял да изготви българско предложение по казуса и се скрил

Припомняме, че парламентарната комисия по външна политика отложи заседанието си днес, за да изчака позиция от Министерски съвет. Малко преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи своите 59 депатути на Кирил Петков, за да получи одобрение в пленарна зала по френското предложение. 

Припомняме, че след призив на "Продължаваме промяната" външният министър Теодора Генчовска свали грифа Секретно от документите по преговорите с Република Северна Македония и заедно с предложението на френското председателство цялата преписка по Преговорната рамка с РСМ би трябвало да е вече в ръцете на депутатите.

На 15 юни 2022 г., след поредица от твърдения от страна на "Има такъв народ", а и на президента Румен Радев за водене на паралелна външна политика, Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония да бъдат директно внасяни в Народното събрание.

Три последователни дни държавният глава Румен Радев критикува премиера, че се опитва да прехвърли отговорността на Народното събрание при положение, че решението се намира в ръцете на Министерски съвет и Рамковата позиция трябва да бъде актуализирана от него.