ПП "Зелените", част от коалицията "Демократична Бъгария", трябва да смени името си, след като Решението на Софийски градски съд бе потвърдено и от ВКС по иск на "Партия на зелените".

На пресконференция в БТА Владимир Николов предупреди и други партии, които имат намерение да използват наименованието "зелен".

"Да не си мислят, че ако използват други наименования със "зелен", като например "Зелен алианс" или "Зелена алтернатива", номерът им ще мине. Има една "Партия на зелените" и това е нашата", подчерта Николов.

Николов припомни, че "Партия на зелените" е основана през 2001 година, а ПП "Зелените" - едва през 2008 г. Искът към нея е подаден през 2017.

За наше огромно удоволствие към днешна дата съдът е възстановил доверието си към партията, каза на пресконференция в БТА нейният председател Владимир Николов.

Партия "Зелените" си сменя името
Обновена

Партия "Зелените" си сменя името

Заради решение на Върховния касационен съд

В решението си Софийският градски съд определя, че е налице пълно съвпадение на наименованията на партиите ПП "Зелените и "Партия на зелените", а липсата на добавки в наименованията не дава основание да се приеме, че в някое от двете думата "зелените" има различно значение.

До Софийския градски съд, Прокуратурата и ЦИК партията е изпратила писма, с които уведомява представителите им, че ПП "Зелените" повече не може да използва това име. Припомняме, че самите ПП "Зелените" излязоха с позиция, в която съобщават, че ще предприемат действия по смяна на името.

Партията ще заведе дело срещу всеки, който се опита да регистрира подобна политическа формация. Срещу "Зелена партия" обаче нямат възражения.

От "Партия на зелените" настояват спекулирането с имената да приключи.

На пресконференцията стана ясно, че "Партия на зелените" ще се яви самостоятелно на евроизборите, а листата ще бъде готова в срок.

След 11 години най-накрая се разбра кои са автентичните зелени, добави председателят Владимир Николов. До няколко дни имената в листата за евровота ще бъдат публикувани. Регистрирано е желание водачът на листата да бъде жена.

Една от целите на "Партия на зелените" за ЕП е промяна в програмата Натура 2000, която ощетява хиляди граждани и собственици на земи. На Европа е нужна нова идеология, където човекът да бъде в центъра, защото старите не вършат никаква работа, изрази мнение Николов.