12 хиляди машини за броене на гласовете - по една за всяка секция в страната заедно с техническо лице. Това ще е искането на Движение "България на гражданите" за промяна в Изборния кодекс.

На пресконференция хората на Меглена Кунева обявиха и че ще искат машинно преброяване на гласовете, за да не се повтаря хаосът в Арена Армеец. "Още днес подобен проект ще бъде внесен в парламента", обяви лидерът на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски.

ДБГ ще иска сваляне бройката на членовете на СИК особено, ако влезе и машинното гласуване. Максимум пет члена е сметката на партията, като от това ще се спестят пари за машините. Хората на Кунева са сметнали, че за машина ще са нужни по 1000 лева, което било еднократна инвестиция, само 1/4 от цената на местния вот за тази година.

Партията на вицепремиера отчита проблеми с преференциите - на много места те не били броени. "Някои хора са правили бюлетините невалидни", обяви Зеленогорски, допускайки, че не винаги избирателят е виновен за невалиден вот.

Иначе самата Кунева иска среща на избраните от РБ кметове и съветници с премиера Бойко Борисов. "Да работим заедно, да имаме постижения", аргументира се вицепремиерът. Тя е доволна от изборните резултати. Блокът направил значителен пробив и достигнал и до малките села и смесени региони. В Добрич стана чудо, убедени са в ДБГ.

Зеленогорски обаче категорично се противопостави на мненията, че Блокът взел масово циганските гласове в градове като Добрич. Има опит новият кмет да се дискредитира, убеден е той. По думите му, загубите трябва да се понасят достойно, а не "да се търси под вола теле".

Оказа се, че РБ не говори само за избори. Партията на Кунева е обсъждала темата за главен инспектор към Висшия съдебен съвет и ще предложи на останалите в Блока да се обединят около съдия Диана Добрева от ВАС.