И все пак мястото на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров остана под въпрос.

Постът не ми е самоцел, контрира главсекът на МВР Лазаров
Още...

След като депутатите направиха редица от промени в новия Закон за МВР в посока ту към смяна на Лазаров, ту към неговото запазване, Реформаторският блок в съюз с Патриотичния фронт призоваха Министерски съвет бързо да отстрани главния секретар на МВР, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и председателя на ДАТО Цветан Китов.

Минути, след като народните представители приеха окончателно промените в Закона за МВР, а герберът Пламен Нунев оттегли предложението си за включване в закона отстраняването на Лазаров, Писанчев и Китов, РБ и ПФ обясниха на брифинг в парламента какво точно искат.

Те признаха, че не са знаели предварително за намерението на Нунев, чули са предложението в зала, били са готови да го подкрепят, но и те са съгласни, че между първо и второ четене не може да се правят такива сериозни промени.

Нашият призив към Министерски съвет е незабавно да започне процедура за отстраняването на главния секретар на МВР, на председателя на ДАНС и на председателя на ДАТО", обяви съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев.

В подкрепа на думите му шефът на парламентарната вътрешна комисия ген. Атанас Атанасов обясни, че кабинетът има основание да смени и трите позиции, като например неспазване на професионалните задължения или пък уронване на престижа на институциите.

ДАНС напълно проспа фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ)", даде пример за това Радан Кънев.

Към него се присъедини и съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, който изтъкна, че случаят в Лясковец ще остане емблематичен и главният секретар на силовото министерство трябва да поеме цялата отговорност за случилото се там.

„Ако МС не се съобрази с това искане за премахване на мракобесието и не уволни тези хора, то сме готови да предложим отново тези текстове за промени в Закона за МВР", се зарече и „патриотът" Валентин Касабов.