"Позицията на България по казуса със Северна Македония неусетно премина в друга тоналност и това е опасно. Спряхме да се питаме кога Македония ще започне да изпълнява договора и да е колаборативна в историческата комисия. Започнахме да слушаме някакви западняшки клишета как България нещо трябвало да направи. Не България, Скопие трябва да направи нещо и тук има консенсус в българското общество.".

Това мнение изрази пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

Зоран Заев честити победата на Румен Радев

Зоран Заев честити победата на Румен Радев

"България и РСМ ще продължат чрез диалог да търсят решения"

Интересно е как харвардската струя в българската политика ще се отнесе към македонския въпрос, който е един дълбоко балкански въпрос, коментира политологът.

"Като че ли на мястото на българския битов консерватизъм, балкански, мачистки, с неясни разлики между тъмната и светлата страна - което Борисов олицетворяваше, сега българското общество избра един либерален прозападен интелектуализъм", каза Симеонов. 

"Продължаваме промяната" давали опасни сигнали за РСМ, държавата не е фирма

"Продължаваме промяната" давали опасни сигнали за РСМ, държавата не е фирма

В частта си за външна политика програмата на ПП изглеждала писана "на крак"

По думите му през лятото имаше очакване на фона на кризите българите да изберат познати модели, но това не се случи. Според него донякъде изненадващо българското общество е посочило пътя на продължаваща промяна.

"Тук обаче има един голям проблем - в парламента имаме около 70 души, поне, които допреди месец-месец и половина не са си представяли, че ще управляват държава. Тези нови политически движения понякога много довеждат и до разочарование", коментира Симеонов.

„Продължаваме промяната“ не слагат бележки под линия за успешна коалиция

„Продължаваме промяната“ не слагат бележки под линия за успешна коалиция

Преговорите трябва да са интензивни и да не отнемат много време

Според него лидерите на партия "Продължаваме промяната", която спечели най-голям процент на предсрочните избори от 14 ноември - Кирил Петков и Асен Василев не изглеждат наивни, както изглеждаше формацията на предишните предсрочни избори тази година - "Има такъв народ" на Слави Трифонов

"Те не изглеждат неподготвени за политиката. Напротив, изглеждат като хора, които отдавна са чакали своя ред да влязат и влизат с написана домашна работа и с готови формули", категоричен е Симеонов.

Той припомни големите очаквания към НДСВ през 2001 г., когато България заложи на млади професионалисти (т.нар. царски юпита - бел. ред.) и десет години по-късно реши да заложи на едно момче от народа. Сега залага на момчета от Харвард отново, обобщи изборните надежди той.

"Тази цикличност, която българското общество понякога си причинява, може да заприлича на повторение на една и съща грешка. Затова в Петков и Василев са акумулирани много големи очаквания този път поне България да не бута един и същи камък по сизифовски нагоре и той после да я застигне надолу по склона", каза Симеонов.

ЦИК: Румен Радев печели убедително балотажа
Обновена

ЦИК: Румен Радев печели убедително балотажа

Резултати от ЦИК при 99,82% обработени протоколи

За победата на досегашния президент Румен Радев на балотажа на президентските избори на 21 ноември Симеонов каза: "Ако България просто превключи от една силна личност на друга силна личност, това не е смяна на модела. Пред Радев стои задачата да докаже това, което проповядва.".

Относно ниската избирателна активност, той каза, че в България няма повече от 5,5 милиона избиратели, а настоящият избирателен списък е откровено кух. Част от хората се плашели от машинното гласуване.

В тази година ние гласуваме за четвърти път и няма как да има вече висока активност. На всичкото отгоре в тези избори нямаше никакъв залог. (...) Това беше протоколен мач. Но част от ниската активност се дължи на това, че ДПС не се мобилизира, поясни Симеонов и добави, че дори при мобилизация ДПС нямаше да успее да победи Радев.

"Прекалихме с това говорене за коронавируса. Имаше прекаляване, което се политизира в едната посока", допълни Първан Симеонов.