Продължителността на кризата ще бъде правопропорционална на присъствието на господин Дянков във финансовото министерство

Точно в 14 часа в Гербовата зала на Дондуков 2 започна пресконференцията на държавния глава.

По думите на Първанов, тази пресконференция е била замислена доста отдавна, с идеята да се направи една рекапитулация, да се осмисли и преосмисли антикризисната политика и да се хвърли поглед напред в следващото десетилетие.

Именно това ще бъде акцент в встъплението ми - защото смятам, че това е най-важно и е израз на последователността на президентската институции, подчерта Първанов.

Той предположи, че това ще разочарова присъстващите медии, тъй като, припомняме, сред темите на пресконференцията е и отношенията между институциите, когато ще бъде засегнат и скандалът на президента с министър Дянков и течащия в момента дебат за импийчмънт на държавния глава.

С тези думи президентът Георги Първановзапочна брифинга, поставяйки като най-важното в момента политиката на преодоляване на икономическата кризата в страната.

Разбира се, след края на изявлението му първият въпрос бе за публикуваната стенограма.

Не ни трябват битки между институциите, а битка с кризата, нека да насочим енергията си не в междуособни сблъсъци".

Така Георги Първанов започна коментара си по темата за конфликта между институциите и процедурата за неговия импийчмънт, дебатирана в парламента.

Искането за импийчмънт не е нищо друго освен продължение на шоуто.

Искането за импийчмънт не е нищо друго освен продължение на шоуто", каза Първанов и предположи, че страната ни е достойна за книгата на Гинес по брой на такива искания.

Не знам дали в джобовете на Бойко Борисов има готови оставки, но ми се струва, че където и да бръкне вади импийчмънти, заяви Първанов.

Президентът припомни искането за импийчмънт от ноември, когато той не удовлетвори настояването на тогавашния външен министър Румяна Желева за уволнение за двама посланици.
Тогава, първо решиха да искат импийчмънт и чак после тръгнаха да търсят повода, изтъкна Първанов, но по-нелеп повод едва ли биха могли да измислят, добави той, но веднага посочи, че сегашното искане опровергава това.

Политическият дебат е сведен до едно деловодно, архиварско равнище", посочи Пръванов и коментира, че е готов да направи публична всяка стенограма, която не съдържа квалифицирана информация.

Президентът дори показа книгата „Стенограмите на Кисинджър", заявявайки, че това е търсене на истината и повече прозрачност.

Публикуването на стенограмата беше единственият ход да се представи цялата истина, каза Георги Първанов.

По думите му обаче е подменена темата на дебата, като проблемът не е в публикуването на стенограмата, каза с усмивка президентът и посочи, че в този скандал се:
Показа истинският образ на една лъжа, или една тенденция на лъжи по отношение на президентската институция."

Говорейки за срещата си с Дянков, президентът го определи като строг, но интелигентен разговор, без нито една обидна дума.
Самият вицепремиер го обяви за конструктивен, припомни Първанов.

Той подчерта, че не е употребил нито една обидна дума и квалификация, нито към отделни личности или цели социални групи, като опълни в коментар и без да споменава конкретни имена, че няма да се повлияе от тенденциите на „обогатяване на българския политически речник в последните месеци благодарение на няколко личности".

„Публикуването на стенограмата беше единственият ход да се представи цялата истина", каза още Георги Първанов и подчерта - „Аз не съм предизвикал по никакъв начин конфликт".

По думите му атаката в момента срещу президентската институция е просто повод и ако не е бил този, е щяло да се намерят други.
Симеон Дянков, по думите на президента, е идеолог на икономическата политика и се е превърнал в символ на това управление.

Настава една костовизация на парламента и политиката, предупреди президентът.

Искам да се сложи край на това", подчерта Първанов и призова да се прекрати практиката на управляващите по елементарна, първосигнална реакция да се търси врага.

Президентът няколко пъти отбягва въпроса дали продължава да смята, че скандалът е организирана атака срещу него, но най-накрая отговори:
Да, считам, че това е една добре подготвена атака, това е част от някаква стратегия."

Според държавния глава със създадения шум около стенограмата от разговора със Симеон Дянков се цели отклоняване на вниманието от проваления антикризисен план на правителството.
Според президента друга цел на този скандал е да се създаде еднополюсен модел и да не се допусне различното мнение.
Няма да стане", категоричен бе той, като в същото време декларира: „Аз искам кабинетът на Бойко Борисов да успее".

На ход е отсрещната сграда, тя трябва да реши какъв ще е режимът на нашата работа", каза още президентът, като постави индиректно условието да се оттегли импийчмънта, за да започнат конструктивни разговори.

Няма нужда от помирителен разговор", беше категоричен Първанов.

В изказването си Георги Първанов предупреди, че премиерът и правителството провеждат една политика на риск, действайки съвместно с други в парламента. „Настава една костовизация на парламента и политиката", предупреди Първанов.

Първанов: Не съм предизвикал никакъв конфликт.

Попитан дали подготвя свой политически проект след края на мандата, Георги Първанов коментира, че идеята за собствена политическа партия е тръгнала от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Президентът каза, че е притеснен от факта, че доскорошният лидер на партия и министър на вътрешните работи е патрон на ДАНС. Това според държавния глава е срастване на партия и силови структури.
Припомняме, до скоро Цветанов бе лидер на ГЕРБ.

Според президента не е много мъдро човекът, който е искал да подслушва всички телефони и да следи хората в интернет, да се противи „срещу една рутинна управленска практика", каквато е воденето на стенограми.

Георги Първанов обясни, че воденето на стенограми е установена практика, която е еднаква за президентската институция, Министерски съвет и Народно събрание.

Първанов подчерта, че ако бъдат публикувани стенограмите от разговорите му с Владимир Путин и Дмитрий Медведев, това ще бъде най-сериозното доказателство, че българската страна е защитавала своя национален интерес. Президентът подчерта, че от тези стенограми няма да излезе интригуваща информация.

Президентът ще работи за публикуването на стенограмите от създаването на тройната коалиция.

Георги Първанов обясни още, че в разговорите на четири очи винаги има по един чиновник от двете страни, участници в срещата. Не може Иван Костов да не знае това, изтъкна държавният глава.

Той обеща до края на своя мандат да направи всичко възможно да станат обществено достояние стенограмите от преговорите за създаването на тройната коалиция. „Няма интрига", коментира президентът, като по думите му тези разговори са били от типа „Рапорт даден - рапорт приет".

По време на тези разговори най-същественото било да се състави бързо, ефективно правителство, което да вкара България в ЕС. Президентът бе категоричен, че проблемът на тройната коалиция не е бил в начина, по който тя е сформирана.
"Проблемът на тройната коалиция беше в политиката, която правеше", смята държавният глава.

До края на мандата си президентът обеща да работи за страната си. "Какво ще правя след това си е моя работа", заяви президентът в отговор на поредния въпрос дали ще прави собствена политическа партия.

Президентът бе изненадан с цитат от изказване на вътрешния министър, който заявява, че „Гоце е достатъчно дискредитиран" и пита дали държавният глава знае защо са убили Емил Кюлев. „Това е речникът на вътрешния министър?... Добре.", възкликна президентът.

Големият въпрос е тези т.нар. олигарси кога станаха такива, попита Първанов.

Той уточни, че не познава братята Маргини и препоръча на силовия министър да попита „някой който е по-близо да него дали ги познава", дали Иван Костов познава братята Красимир и Николай Маринови.

"Големият въпрос е тези т.нар. олигарси кога станаха такива", посочи държавният глава.

Според него трябва да се разкрият т.нар. икономически досиета, тъй като в службите трябва да има информация кой на кого какво е дал.
„Когато Иван Костов говори за Алексей Петров, аз питам кой вкара Алексей Петров в ДАНС и в „Кремиковци", допълни още президентът.

Попитан дали финансовият министър Симеон Дянков трябва да си подаде оставката, той отговори: „Продължителността на кризата ще бъде правопропорционална на присъствието на господин Дянков във финансовото министерство."

Според държавния глава предсрочни избори в условие на криза не са добро решение. Тъй като едно служебно правителство е с вързани ръце по отношение на антикризисната политика.
В момента не може да има по-добро решение
от това правителство, убеден е Георги Първанов.

Да си избият тези неща от главата и да се захващаме за работа", настоя Първанов.

Няколко пъти в рамките на изказването си и по време на журналистическите въпроси Първанов подчерта, че всъщност основният въпрос пред България е икономическата криза.
Първанов припомни, че дебат по необходимите антикризисни мерки е бил организиран от него през септември.

Въпреки че в началото на изказването си постави като най-важна темата за действията на правителството за преодоляване на кризата, фигурата на финансовият министър Симеон Дянков се провидя още в първите изречения на президента с индиректната критика, че министърът не е обърнал никакво внимание на инициативата му, тогава, коментирайки доклада, без дори да го е чел.

Прогнозата на президента Първанов е, че кризата ще е по-дълбока и ще продължи по-дълго. Това той каза, припомняйки разнопосочни прогнози от управляващите, според които кризата приключва през април, през юни и т.н.

Необходима е цялостна визия за след кризисното развитие на страната, подчерта Георги Първанов и допълни, че това не е възможно, ако не знаем посоката, ако не са формирани цялостни политики и визия за бъдещето.

Първанов готов и да свика референдум за ГМО, ако се наложи.

„Не може да се води антикризисна политика на парче и под натиска на обстоятелствата", подчерта Първанов и изтъкна като неработещ принципа - "първо да преборим кризата, а после ще му мислим".

Сред въпросите, зададени на президента, бе и актуалната тема за ГМО и промените, които се правят в закона.

Промените в закона за ГМО не са добри за България, смята държавният глава. По думите му предложенията, които са излезли на второ четена от парламентарната екокомисия не са добри за развитие на биологичното земеделие.

Първанов настоява България да е свободна от ГМО и е категоричен, че ще наложи вето над закона, ако му бъде предложен за подпис в този вариант.
Ако президентското неодобрение не мина през парламента, държавният глава е готов да инициира референдум по темата.