Иван Костов заяви категорична подкрепа на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков за нещата, които постига, целите които преследва, работата която върши.

„Крайно неуместно е президентът да превръща конфликта със собствената си съвест в искане на оставки", категоричен е Костов.

Припомняме, държавният глава поиска оставката на финансовия министър след фраза на Дянков, изречена в телевизионно шоу.

Поисканата оставка според него е издребняване на политическия диалог. Според Костов президентът има склонност да твори митове, фетиши и с тях да накичва българския преход.

„Той е човекът, който се опитва да прочете българския преход през призмата на социалистическата, преди комунистическа партия, която няма никаква заслуга за това, че България стигна до тези демократични промени и влезе в ЕС и НАТО", заяви Костов.

Лидерът на ДСБ призова президента да надделее собствената си претенция и да се оправя със съвестта си сам, както и да направи всичко възможно да подкрепи усилията на правителството, да събере данъците и да балансира бюджета.

Последно
Дянков поиска среща с президента Първанов
                          Още...

Ролята на президента в тази тежка криза е да споделя отговорността и да бъде гръб на правителството, подчерта Костов. „Не критики срещу правителството и финансовия министър, а помощ, трябва да оказва един отговорен президент", добави Костов.

Той посочи, че преди 11 години в парламента Първанов използвал клевети по негов адрес. Според Костов Първанов няма право да претендира за добър тон.

Запитан дали Първанов е милиардер, Костов отговори: „откъде да знам". Той каза още, че милиардите са големи пари и поясни - милиарди има в бюджета на страната. Той не може да е милиардер, това е очевидно, каза Костов.